Index Vakbarát Hírportál

Hét ország kiberbűnözőit fogták el egy hatalmas Europol-akcióban

2020. október 15., csütörtök 20:57

Több országban összesen 20 olyan embert vettek őrizetbe európai és amerikai nyomozók pénzmosás vádjával, akik számítógépes kártevőkkel mostak tisztára lopott eurómilliókat - jelentette az AP amerikai hírügynökség.

Az Europol által összefogott Portugália vezette nagyszabású 2BaGoldMule nevű akcióban  14 európai ország és az Egyesült Államok részéről az FBI is részt vett. Több mint 40 országban végeztek házkutatást, a legtöbbet Lettországban, ahol hat embert tartóztattak le – további 6-ot az Egyesült Királyságban, négyet Spanyolországban, egyet-egyet pedig Portugáliában, Lengyelországban, az Egyesült Államokban és Ausztráliában.

A QQAAZZ nevű szervezet tagjai  az amerikai igazságügyi minisztérium által összefoglalt vádak szerint kiberbűnözők által lopott pénzeket utalgattak bankok százain keresztül hogy felderíthetetlenné váljon az eredetük. A pénzt amerikai és európai áldozatoktól lopták.

Ez az akció megmutatta, hogy közösen összefogva képesek vagyunk legyőzni a globálisan jelentkező kiber-bűnözést. Ez az egyetlen járható út.

– jelentette ki Carlos Cabreiro, a portugál kiberbűnözés elleni hivatal igazgatója.

Rovatok