Index Vakbarát Hírportál

Már ötödik napja tüntetnek a thai monarchia reformjáért

2020. október 18., vasárnap 15:09

Noha ötnél többen nem gyülekezhetnek Thaiföldön – a tüntetések hatására a héten hozott rendelkezés szerint –, mégis már ötödik napja gyűlt össze több ezer ember Bangkokban és több más városban is, hogy a monarchia reformját, új alkotmányt és a kormány lemondását követelje. Az MTI szerint a rendőrség Bangkokban újra lezárta a magasvasút több állomását, hogy megakadályozza a demonstrációkat. Rendbontásról nem érkezett hír. 

Az eddigi tiltakozások során a hatóságok már több mint 70 tüntetőt vettek őrizetbe, köztük a tiltakozások vezetőit, Anon Nampát és Parit Csivarakot is. Mary Lawlor, az ENSZ emberi jogi jelentéstevője aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a thai hatóságok olyanokat tartóztatnak le, akik csupán a véleményszabadságukkal és a békés gyülekezéshez való jogukkal élnek.

A rendőrség korábban vízágyúkat és könnygázt is bevetett a demonstráció feloszlatására, a tiltakozók mindazonáltal vasárnap újságíróknak azt mondták: nem mennek haza.

A demonstrálók egyebek mellett a 2014-es katonai puccsal hatalomra került Prajuth Csan-Ocsa miniszterelnök lemondását követelik, aki azonban pénteki sajtótájékoztatóján ismét leszögezte, nem hagyja el posztját.

Thaiföldön a koronavírus-járvány miatt március 24. óta szükségállapot van érvényben, amelyet azóta többször meghosszabbítottak. Ennek ellenére a délkelet-ázsiai országban idén korábban is tüntetések zajlottak, szeptemberben több tízezren vonultak utcára.

Rovatok