Index Vakbarát Hírportál

Fradi–Barca két jó barát, együtt segít székely baján

2020. október 20., kedd 09:58

Ezrével csatlakoznak a székely petícióhoz a katalánok – írta meg a Magyar Nemzet. Hírek szerint a közelgő Bajnokok Ligája-mérkőzés nem csak a futball területén járhat eredménnyel. A népszerű katalán klub, a Barcelona és a Ferencváros szurkolói között elindult az egyeztetés, hogy felhasználják a mai mérkőzés körüli érdeklődést, és valamilyen formában ráirányítják a figyelmet arra a székely kezdeményezésre, amelynek célja, hogy az EU egyik legnagyobb támogatási kerete, a kohéziós politika kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő térségektől. Az uniós támogatások elosztásánál a legtöbb helyen ugyanis burkoltan hátrányba kerülnek azokat a térségek, ahol a kisebbséget jelentő nemzeti lakosság van többségben. Eddig összesen három államban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában sikerült összegyűjteni a kellő számú aláírást.

Ahhoz, hogy a székely petíció érvényes és eredményes legyen, további négy európai államban kell a limitet teljesíteni. A Signiteurope.com címen elérhető petícióra Spanyolországból az elmúlt időszakban több ezer aláírás érkezett, a megugró aláírási kedvre magyarázat lehet a szurkolói együttműködés.

Barca mellett a függetlenségi törekvéseiről is híres spanyol tartomány nem először szerepel külpolitikai döntésekben. Koszovó függetlenségének elismerését ugyanis Katalónia miatt tagadta meg Spanyolország, Romániához és Szlovákiához hasonlóan.

Rovatok