Index Vakbarát Hírportál

Reuters: A Trumpnak dolgozó ügyvédi irodák alkalmazottai Bident támogatják

2020. október 21., szerda 15:18

A Reuters hírügynökség több mint 120 ezer egyéni adomány forrását elemezve az amerikai elnökválasztási kampányban arra a meglátásra jutott, hogy a Trump stábjának dolgozó ügyvédi irodák alkalmazottai személyesen jóval több pénzzel támogatták a demokraták kampányát, mint a republikánusokét. Az adatok még annak fényében is érdekesek, hogy az amerikai ügyvédek közismerten demokrata szavazók.

A Reuters kizárólag a kampánystáboknak dolgozó irodák alkalmazásában álló ügyvédek egyéni adományait elemezte az elnökjelöltek közvetlen bizottságaiban; tehát sem a hozzátartozóik, sem az őket alkalmazó cégek kifizetéseit nem vették bele a listába – ahogy az egyéb kampánystáboknak juttatott összegeket sem. Az amerikai központi választási iroda nyilvánosan elérhető adataiból kiindulva a 2019. január 1-e és 2020. augusztus 31-e között befolyt összegek alapján a Reuters szerint 29 millió dollár került közvetlenül Biden stábjához, és 1,75 millió Trumpéhoz.

Az összegeket nézve a Bident támogató ügyvédek leginkább a Morgan & Morgan irodához tartoznak (368 000  dollár), valamint a külső tanácsadóként működő Covington & Burlinghez (240 000), illetve a Sidley Austinhez (230 000). Az elemzés azt is kimutatta, hogy a Biden stábja által foglalkoztatott ügyvédi irodák alkalmazottai személyesen szintén több pénzt adtak Biden kampányára. Sőt, a Trump újraválasztására legtöbbet költő ügyvédek is tízszer, hússzor annyi pénzt fektettek ezzel párhuzamosan Biden megválasztásába.

Az ügyvédi szakma teljes balra tolódását már 2015-ben kimutatta a Stanford, a Chicago és a Harvard egyetem egy közös kutatása. Az okok között említik, hogy az ügyvédi irodák jellemzően eleve a legliberálisabb városokban találhatók, mint New York vagy Los Angeles.

Trump stábjának szóvivője természetesnek nevezte, hogy a cégek alkalmazottai között megtalálhatók mindkét tábor szavazói, és hogy a „Biden zsebében lévő gazdag, liberális ügyvédek kétségbeesetten próbálják kompenzálni az élettelen jelöltségét”.

Rovatok