Index Vakbarát Hírportál

Házról házra járva keresik több mint ötszáz gyerek szüleit

2020. október 21., szerda 15:22 | aznap frissítve

A bíróság által hivatalból kijelölt ügyvédek nem találják 545 olyan gyerek szüleit, akiket a jelenlegi amerikai kormányzat hivatali idejének elején választottak el a szüleiktől az amerikai–mexikói határon – jelentették szerdán hírügynökségek amerikai hatósági közlésekre hivatkozva.

A gyerekek elválasztásának gyakorlata 2017. július 1-től 2018. június 26-ig zajlott: a határt illegálisan átlépő, ezzel jogsértést elkövető szülőktől elvették a gyerekeket, de eleinte a nyilvánosság nem szerzett tudomást róla. Az amerikai kormányzat – az illegális bevándorlás megfékezésére hivatkozva – 2018 májusában rendeleti úton vezette be a határt illegálisan átlépő családoknál a gyermekek és szüleik elválasztásának és külön befogadóközpontokba helyezésének gyakorlatát. Az intézkedés nagy felháborodást keltett külföldön, de még a republikánus politikusok körében is, így hat héttel később visszavonták, és megindították a családok újraegyesítését, ezzel párhuzamosan megszigorították azokat a szabályokat, amelyek lehetővé teszik, hogy amerikai „szponzorok" magukhoz vehessenek menekült gyermekeket – írja az MTI.

A hatóságok azonban nem találják sem a gyerekek egy részét, sem a szüleiket, mert a kormányszervek nem alakítottak ki ehhez megfelelő nyomkövető rendszert. Önkéntesek házról házra járva keresték az elválasztott gyerekek szüleit Guatemalában és Hondurasban, de hasztalan.

Több mint 2700 elválasztott gyerekről tudtak a hatóságok, amikor 2018 júniusában Dana Sabraw San Diegó-i kerületi bíró elrendelte, hogy vessenek véget a kormányzat által meghirdetett „zéró tolerancia” jegyében folytatott gyakorlatnak. Sabraw elrendelte a gyerekek újraegyesítését a szülőkkel. Miközben ennek a bírósági döntésnek is igyekeztek eleget tenni, a hatóságok később még 1556 olyan gyereket találtak, akiket 2017 nyaráig visszamenőleg választottak el a szüleiktől. Köztük voltak például olyanok gyerekek, akiket a texasi El Pasóban 2017 júliusától novemberéig választottak el, még az elsők között, amikor mindez még nem került nyilvánosságra.

Az ügyet jogi útra terelő Amerikai Polgári Jogok Uniójának (ACLU) tájékoztatása szerint a bíróság által kijelölt operatív bizottság megtalálta 485 gyerek szüleit, de 1030 gyerek közül – akik szüleinek az elérhetőségét megadták a hatóságok –

még 545-nek nincsenek meg a szülei. Az ACLU azt feltételezi, hogy mintegy kétharmadukat visszatoloncolták, és jelenleg saját hazájukban élnek.

A jogvédő szervezet szerint az önkéntesek sok időt és vesződséget igénylő munkát végeznek a terepen a szülők után kutatva. A koronavírus-járvány kitörése után a kereséseket felfüggesztették, de később korlátozott mértékben folytatni tudták.

Rovatok