Index Vakbarát Hírportál

Újabb műtétet hajtott végre a magyar orvoscsoport a bangladesi sziámi ikrekért

2020. október 27., kedd 12:32

Végrehajtották Rabeyán, a szétválasztott bangladesi sziámi ikerlányok egyikén a koponya-helyreállító műtétet kedden reggel a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvosai Bangladesben. A kislány állapota stabil, de szövődmények lehetségesek – közölték az Indexszel. Az orvoscsapat ezzel az operációval folytatta a fejüknél összenőtt, és tavaly augusztus elején sikeresen szétválasztott sziámi ikrek „Operation Freedom” névre keresztelt szétválasztó műtétsorozatát. 



Magyar részről dr. Csókay András, az Operation Freedom idegsebész csapatának vezetője, dr. Pataki Gergely a plasztikai sebészek és az Operation Freedom műtétsorozat vezetője és dr. Csapody Marcell az aneszteziológus csapat vezetője irányította, és végezte a műtétet. Az ikrek rehabilitációja folytatódik, és még évekig eltarthat a Cselekvés Alapítvány magyar–bangladesi projektjének keretein belül.

Rabeya töretlen életerejének köszönhetően, a kislány tavasz óta még aktívabb lett, sokat tanul, beszél és játszik. A végső szétválasztó műtétet követő 33. napon agyvérzésen átesett Rukaya jelenlegi állapota a magyar vezetéssel történő rehabilitációnak köszönhetően a vártnál jobb. A kislány egyre jobban érdeklődik a külvilág iránt, alkalmanként a környezet eseményeire megfelelő érzelmi válaszokkal reagál, mosolyog. Beszélni nem tud. Nála a felépülés várható mértékének tekintetében felelős nyilatkozat még mindig nem tehető – olvasható az orvoscsoport közleményében. 

Rovatok