Index Vakbarát Hírportál

Tizedik napja tüntetnek Lengyelországban az abortusztörvény szigorítása ellen

2020. október 31., szombat 21:47

Tizedik napja tartanak kormányellenes tüntetések, amelyeket az abortusztörvény szigorítása váltott ki – írja az MTI.

Szombaton Varsóban Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnökének háza közelében gyűlt össze nagyobb tömeg. Több vidéki városban is voltak tiltakozások, és a következő hétre újabb megmozdulásokat szerveznek. A tüntetők az abortuszra vonatkozó korlátozások eltörlését és a kormány távozását követelték.

Eközben a fővárosi rendőrség közölte, hogy 37 embert vettek őrizetbe a pénteki tüntetésen. Előző nap mintegy 100 ezren vonultak utcára Varsóban annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány miatti korlátozások tiltják az öt főnél nagyobb összejöveteleket. Lengyelországban csaknem 21 900 új fertőzöttet jelentettek szombaton, ami országos rekord.

Az országban folyamatosak a tiltakozások azóta, hogy az alkotmánybíróság október 22-én alkotmányellenesnek nyilvánította a beteg magzatok művi vetélését lehetővé tévő előírást.

Az 1993 óta érvényben lévő magzatvédő törvény értelmében akkor megengedett a 12 hétnél fiatalabb magzatok elvetetése, ha a terhesség nemi erőszak következménye. Beteg magzatok esetében, valamint ha az anya élete veszélyben forog, a törvény eddig a terhesség minden fázisában megengedte a művi abortuszt. Az alkotmánybíróság által most alkotmányellenesnek minősített kitételre hivatkozva évente mintegy ezer terhességmegszakítást hajtottak végre többnyire Down-szindrómával diagnosztizált magzatokon.

A lengyel abortusztörvény az egyik legszigorúbb a maga nemében Európában.

Rovatok