Index Vakbarát Hírportál

Itt az első kép a bécsi terroristáról

2020. november 3., kedd 10:42

Priusza volt annak az AK–47-essel is felfegyverkezett terroristának, akit rendőrök lelőttek hétfő este a bécsi merényletsorozatot követő hajtóvadászatban – írja a Kronen Zeitung2019 áprilisában 22 hónap börtönbüntetésre ítélték, miután megpróbált Szíriába utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezethez, de már decemberben feltételesen szabadlábra helyezték. 

Az osztrák bulvárlap fényképet is közöl a férfiról, akit machetével és egy kézi lőfegyverrel lehet látni, és előfordulhat, hogy ugyanazokkal, amelyeket a likvidálása után megtaláltak nála. A cikk megjegyzi, hogy az ilyen harci fegyverek tartása nem engedélyezett Ausztriában, így minden bizonnyal illegális forrásból származtak. 

+++EILMELDUNG+++
Terroranschlag in Wien: Das ist der Attentäter.https://t.co/Mdq6fxoZj9 pic.twitter.com/nT95AcNf5c

— Kronen Zeitung (@krone_at) November 3, 2020

Úgy tudni, hogy a 20 éves férfi nem sokkal a merényletsorozat előtt hűséget esküdött a szunnita szélsőséges terrorszervezet, az Iszlám Állam önjelölt kalifájának, Abu Ibráhim al-Hasemi al-Kurasinak. Több fotót is feltöltött az Instagramra, a kísérőszövegben azt írva,a hogy szimpatizál az Iszlám Állammal. A fiókját a hétfői merényletsorozat után letiltották.

Egy másik osztrák lap, a Falter szerkesztője, Florian Klenk közösségi oldalán arról számol be, hogy a lelőtt férfi, Kujtim Fejzulai Bécsben született és nevelkedett, viszont albán gyökerű szülei Macedóniából vándoroltak ki, így ő is kettős állampolgár volt. Az értesülést az osztrák belügyminiszter is megerősítette. Karl Nehammer azt is elmondta, hogy a támadó környezetében nagyszabású razziákat tartottak: eddig 15 házkutatás zajlott, és többeket őrizetbe vettek. A rendőrség azonban úgy véli, hogy nem ő tervelhette ki a merényletet – teszi hozzá Florian Klenk az informátorai megnevezése nélkül, de hangsúlyozva, hogy a férfit az osztrák hírszerzés is ismerte, mivel egyike volt annak a 90 helyi iszlamistának, aki Szíriába akart utazni, hogy az Iszlám Állam oldalán harcoljon. 

Rovatok