Index Vakbarát Hírportál

Kommunikációs hiba vezethetett a bécsi mészárláshoz?

2020. november 4., szerda 18:19

Karl Nehammer osztrák belügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette, a videófelvételek kiértékelése megerősítette, hogy egyetlen elkövetője volt a hétfő esti bécsi iszlamista merényletnek – adott róla hírt az MTI.

A tárcavezető elmondta azt is, hogy a szlovák titkosszolgálat valóban tájékoztatta az osztrák szövetségi alkotmányvédelmi és terrorelhárítási hivatalt (BVT) a 20 éves merénylő lőszervásárlási próbálkozásáról.  

A belügyminiszter egyben elismerte azt is, hogy „a felügyelete alá tartozó szervezetnél a további lépéseket illetően valami egyértelműen kisiklott az ezzel kapcsolatos kommunikációban".

 Nehammer ezért független vizsgálóbizottság létrehozását sürgette.

Mint emlékezetes, hétfőn este az osztrák hatóságok által Kujtim Fejzulai néven azonosított – albán gyökerekkel rendelkező – merénylő négy embert ölt meg, huszonhármat megsebesített Bécs belvárosában egy zsinagóga közelében. Két férfi és két nő halt bele a sebesülésébe, miután a gépkarabéllyal, robbanóöv-utánzattal, maroklőfegyverrel és késsel felszerelkezett férfi tüzet nyitott a zsúfolt bárokban és kávéházakban ülőkre.

A bécsi rendőrség szerdán közölte, hogy két osztrák, egy német és egy észak-macedóniai állampolgárt ölt meg a támadó. A 23 sebesült többsége osztrák, de van közöttük német, szlovák, bosznia-hercegovinai, luxemburgi és afgán állampolgár is. Szerdán hárman közülük még mindig az intenzív osztályon voltak, de a bécsi kórházak szerint az állapotuk stabil.

A korábbi több támadóról szóló hírekkel szemben mégiscsak az utóbbi időszakra jellemző, magányos elkövető (lone wolf) típusú terrorcselekmény történt Bécsben. Az ilyen típusú elkövetőket sokkal nehezebb felderíteni, mint a jelentősen nagyobb felderítési „lábnyommal” rendelkező terrorista csoportokat, sejteket. Különösen ha az amúgy is látókörben lévő elkövetőre érkező fontos információ elsikkad. Kiemelendő tény azonban a hatóságok rendkívül gyors reakcióideje, ugyanis a riasztástól számított kilenc percen belül sikerült megtalálni és hatástalanítani a fenyegetést egy kétmilliós nagyvárosban.

Kedden Bécs nagy részét még lezárva tartották, mert a hatóságok csak akkor közölték, hogy nem találtak második merénylőre utaló bizonyítékot. Szerdán ismét kinyitottak az iskolák, bár a mindennapi élet a koronavírus-járvány miatti korlátozásokkal csökkentett mederben folyik tovább.

Rovatok