Index Vakbarát Hírportál

Külföldi beavatkozás miatt tartóztattak le egy 65 éves férfit Ausztráliában

2020. november 5., csütörtök 11:27

Erős államok és nagyhatalmak között a modern háborúkat már nem csak páncélos hadosztályokkal és légi hadseregekkel vívják. Az új eszközök azonban ugyanolyan hatékonyak, és ugyanúgy államok politikai céljait segítik elő, mint a pusztító eszközök.

Vélt vagy valós sérelmekre épülő szervezeteken keresztül, kihasználva a globalizált világ nyújtotta lehetőségeket, már évtizedek óta hatásosan avatkoznak be szuverén államok belügyeibe és döntéshozatalába különféle nemzetközi aktorok, legyenek azok államok vagy nem állami szereplők.

Ezt a tényt felismerve először Oroszországban hoztak törvényt az NGO-k megrendszabályozására, majd 2018-ban Ausztráliában is elkészült a külföldi beavatkozási törvény, teljesen más fenyegetés ellen, de ugyanazon okból. Az új eszközökre már nem vonatkoztak a hatályban lévő törvények.

A két éve elfogadott jogszabály alapján Ausztráliában első alkalommal emeltek vádat egy férfi ellen – adta hírül az MTI. A melbourne-i szövetségi rendőrség közleményéből nem derült ki, hogy a 65 éves ember melyik ország javára tevékenykedett.

A férfi azt követően jelent meg egy helyi bíróság előtt, hogy a szövetségi rendőrség október 16-án házkutatást tartott melbourne-i otthonában. Előzőleg az ausztrál belbiztonsági szolgálat (ASIO) és a szövetségi rendőrség egy évig nyomozott a férfi kapcsolatrendszere után, és csak ezután emeltek vádat ellene.

A szövetségi rendőrség szerint az illető kapcsolatban állt egy külföldi titkosszolgálattal, de további részletekkel a hatóságok nem szolgáltak. Pekingben a törvény beterjesztésekor zokon vették az ausztrál politikai vita kapcsán megszületett külföldi beavatkozási törvényt.

Ian McCartney, a szövetségi rendőrség helyettes vezetője egy közleményben azt írta:

a külföldi beavatkozás ellentmond Ausztrália állampolgárai érdekének, az demokráciánk szívét érinti. Korrupt és megtévesztő, túlterjed a kormányok által gyakorolt szokványos diplomáciai befolyásgyakorláson.

Hozzátette: megelőző intézkedést tettek, amivel az ügy „korai szakaszában” léptek közbe.

Két éve, amikor a külföldi beavatkozási jogszabályt előterjesztették a törvényhozásban, Malcolm Turnbull akkori kormányfő utalt a Kínai Kommunista Párt titkos beavatkozási kísérleteiről szóló sajtójelentésekre, és azt mondta, a belbiztonsági szolgálat (ASIO) jelentése sarkallta cselekvésre.

Amennyiben bebizonyosodik a külföldi beavatkozás bűnténye, a férfit legfeljebb tízévi börtönnel sújthatják.

Rovatok