Index Vakbarát Hírportál

A Jobbik betiltaná a vallási jelképeket kigúnyoló karikatúrákat

2020. november 5., csütörtök 14:23

A magyar szolgálatok felkészültek, mindent megtesznek a magyar emberek biztonsága érdekében. Terrorfenyegetettség tekintetében Magyarország biztonságosnak tekinthető – értékeltek az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának képviselői a testület csütörtöki zárt ülése után sajtótájékoztatón.

A bizottság a hétfői bécsi terrortámadással összefüggő nemzetbiztonsági kérdésekről kért tájékoztatást a szolgálatoktól.

Halász János, a testület fideszes alelnöke elmondta: az Információs Hivatal, az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat és a Terrorelhárítási Központ vezetői részletes tájékoztatást adtak a történtekkel kapcsolatban.

A kormánypárti politikus úgy értékelt:

a magyar szolgálatok alapos munkát végeznek és mindent megtesznek a magyar emberek biztonságáért.

Stummer János, a bizottság jobbikos elnöke kiemelte: a hétfő esti terrortámadás Magyarországhoz „vészesen közel” történt. Kedd reggel ellenzéki és kormánypárti képviselőtársaival egyetértve döntött arról, hogy meghallgatják az illetékes szolgálatokat, milyen információik vannak a terrortámadásról, és változott-e emiatt Magyarországon a terrorfenyegetettség. Elmondta, az illetékes szolgálatok vezetőit arra kérték: fokozott figyelemmel legyenek, hogy Magyarországon ilyen ne fordulhasson elő.

Stummer János azt is bejelentette, hogy az elmúlt időszakban Európában történtek miatt a nemzetbiztonsági bizottság elnökeként még csütörtökön benyújt egy terrormegelőzési törvényjavaslatot az Országgyűlésnek.

Ennek célja, hogy tiltsák be a vallási gyűlöletszításra alkalmas karikatúrák készítését és terjesztését

– tette hozzá. A jobbikos politikus szerint egy biztonságos demokráciában nem megengedhető, hogy valaki akár a muszlim, akár a keresztény, akár más vallás jelképét gúny tárgyává tegye, és azt terjessze.

Felhívta a figyelmet, hogy sok szakértő szerint ok-okozati összefüggés van az ilyen karikatúrák és a terrorcselekmények között.

Meg kell akadályozni, hogy Magyarország terroristák célpontjává válhasson

– jelentette ki.  Az osztrák fővárosban hétfő este több helyszínen hajtott végre támadásokat egy erősen felfegyverkezett merénylő. Az albán gyökerekkel rendelkező férfi négy embert ölt meg, huszonkettőt megsebesített Bécs belvárosában, egy zsinagóga közelében. Kedden a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet jelentkezett a merénylet elkövetőjeként.

Franciaországban október közepén egy 17 éves, menekültstátust kapott, moszkvai születésű csecsen diák késsel megölt és lefejezett egy középiskolai történelemtanárt, miután a tanár a szólásszabadságról tartott óráján Mohamed-karikatúrákat mutatott a diákoknak.

Rovatok