Index Vakbarát Hírportál

Drágulhat a benzin, miután kéthavi csúcsra ugrott az olajár

2020. november 11., szerda 15:12

Több mint kéthavi csúcsra emelkedtek a világpiaci olajárak szerdán, jóllehet november első kereskedési napján, múlt hét hétfőn még több mint öthavi mélyponton is jártak az árak – írja az MTI.

Augusztus utolsó hete óta nem volt ilyen drága a globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség a határidős jegyzésekben.

Az északi-tengeri brent napi maximumán 3,87 százalékos pluszban, 45,30 dolláron, a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) pedig 4,08 százalékos nyereségben, 43,05 dolláron forgott. Másfél héttel ezelőtt a brent napi minimumán 35,74, a WTI pedig 33,64 dolláron forgott.

Az olajárakat szerdán támogatta, hogy az Amerikai Ásványolaj Intézet (API) jelentése szerint az amerikai nyersolajkészletek 5,15 millió hordóval, a benzinkészletek 3,3 millió hordóval, az olajpárlatoké pedig 5,62 millió hordóval csökkent a múlt héten. Elemzők szerint a kereslet élénkülésére utal, hogy az API már a második egymást követő héten számolt be a nyersolaj- és a benzinkészletek csökkenéséről.

Az amerikai belpolitikai bizonytalanságok enyhülése és a koronavírus-járvány visszaszorítását övező remények feléledése egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy a múlt heti mélypontokról felpattantak az olajárak. A hét két első napján 11 százalékkal drágult a kőolaj. Nagyot lendített az árakon az amerikai elnökválasztás és az is, hogy a Pfizer amerikai gyógyszergyártó hétfőn bejelentette, a BioNTech német biotechnológiai vállalattal közösen fejlesztett vakcinája több mint 90 százalékos hatékonysággal előzte meg a súlyosan fertőző Covid–9-betegség kialakulását.

Közép-európai idő szerint szerda délután két órakor a januári szállítású brentet hordónként 2,64 százalékos pluszban, 44,76, a decemberi szállítású WTI-t pedig 2,47 százalékos nyereségben, 42,38 dolláron jegyezték.

Rovatok