Index Vakbarát Hírportál

Újabb tabut sértett a Trump-adminisztráció, egy ügyész lemondott

2020. november 11., szerda 15:44

William Barr, az Egyesült Államok legfőbb ügyésze engedélyt adott a november 3-i elnökválasztáson történt feltételezett szabálytalanságok ügyészi kivizsgálására – írta a CNN. Az igazságügy-miniszter az általa kiküldött feljegyzésben arról ír, hogy az ügyészek az eredmények hitelesítése előtt végezzenek vizsgálatokat az állítólagos választási szabálytalanságokról. Ilyen vizsgálatokat és felülvizsgálatokat akkor lehet lefolytatni, ha egyértelmű és látszólag hiteles állítások vannak olyan szabálytalanságokról, amelyek – ha igazak – potenciálisan befolyásolhatják az egyes eredményeket az egyes szövetségi államokban. Úgy fogalmazott, 

 elengedhetetlen, hogy az amerikai nép bízhasson abban, hogy a választást úgy hajtották végre, hogy az eredmények pontosan tükrözik a választók akaratát”.

A CNN tudósítása szerint ezt követően beadta lemondását Richard Pilger, a választási bűncselekmények vizsgálatáért felelős vezető ügyész, aki egyébként 17 éve dolgozott az igazságszolgáltatásban, elsősorban korrupciós ügyeken. Döntését azzal indokolta, hogy 40 éve hatályos az az irányelv, hogy a választási eredmények hitelesítése előtt tilos megindítani bármilyen eljárást szavazási csalások gyanújának kivizsgálására. A miniszter döntése azonban felülírta ezt. 

Donald Trump továbbra sem hajlandó elfogadni a vereséget, jogászcsapata pedig hivatalosan is megóvta a 20 elektori szavazatról döntő pennsylvaniai eredményt, arra hivatkozva a szövetségi bíróságra beadott keresetben, hogy a tagállam levélszavazási rendszere „nélkülözött minden átláthatóságot és ellenőrizhetőséget, amely a személyes szavazások esetében biztosított volt”. Emellett – amint azt az Index is megírta – Barr igazságügy-miniszter vizsgálatot rendelt el az arizonai választásokon tapasztalt szabálytalanságok miatt. 

Rovatok