Index Vakbarát Hírportál

Négy asztronauta indult az űrállomásra egy repülő sárkánnyal

2020. november 16., hétfő 06:25

Elindította első teljes értékű űrmisszióját Elon Musk amerikai high-tech vállalkozó SpaceX magánűrhajózási társasága. A fél éve kipróbált Crew Dragon űrhajón négy asztronauta megy a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

A NASA Cape Canaveral-i űrközpontjából helyi idő szerint vasárnap 19.27-kor (közép-európai idő szerint hétfőn 01.27-kor) indított űrhajó startját élő közvetítésben mutatta az amerikai űrkutatási hivatal. A Crew Dragont magasba emelő Falcon 9-es rakéta első fokozata egy perc repülés után a terveknek megfelelően, a már megszokott módon levált és visszatért egy úszó platformra.

Az űrhajó – fedélzetén három amerikai és egy japán űrhajóssal, Michael Hopkinsszal, Victor Gloverrel és Shannon Walkerrel, valamint a japán Szoicsi Nogucsival – előreláthatólag 27 óra repülés után dokkolhat a Föld fölött mintegy 400 kilométerrel lebegő Nemzetközi Űrállomáson, ahol jelenleg Szergej Rizsikov és Szergej Kudj-Szvercskov orosz, valamint Kate Rubins amerikai asztronauta dolgozik.

A SpaceX új űrkapszulája idén májusban indult először az űrbe két amerikai veterán asztronautával, Robert Behnkennel és Douglas Hurley-vel. Ez volt az első alkalom az amerikai űrhajózás történetében, hogy a NASA magáncéggel együttműködve indított expedíciót. Az űrsiklók „nyugdíjazása” óta, az elmúlt kilenc évben az amerikai asztronauták orosz űrhajókkal jutottak el az ISS-re.

Rovatok