Index Vakbarát Hírportál

Sikeres rakétatesztet hajtott végre az amerikai haditengerészet

2020. november 17., kedd 12:24

Egy amerikai hadihajó sikeresen megsemmisített egy interkontinentális ballisztikus rakétát – írja a Reuters. A teszt része lehet egy összetett rakétavédelmi rendszer kiépítésének. 

Az amerikai Rakétavédelmi Ügynökség (MDA) közlése szerint a tesztet hétfőn, Hawaii közelében hajtották végre. A kísérlet során egy Aegis Rakétavédelmi Rendszerrel felszerelt rombolóhajó 

sikeresen megsemmisített egyInterkontinentális ballisztikus rakétát.

„Demonstráltuk, hogy egy, az Aegissel Rakétavédelmi Rendszerrel, valamint SM-3 Block IIA rakétákkal  felszerelt hajó képes egy interkontinentális ballisztikus rakéta osztályú célpont megsemmisítésére” – nyilatkozta Jon Hill altengernagy, az ügynökség igazgatója. 

Hozzátette: a teszt nagyban hozzájárulhat egy olyan – többek között radarokból és ballisztikusrakéta-elhárítókból álló – védelmi rendszer kiépítéséhez, amely képes megvédeni az Egyesült Államokat az interkontinentális ballisztikus rakétáktól. 

Az SM-3 rakétákat gyártó Raytheon is megerősítette a hírt, hozzátéve, hogy a ballisztikus rakétát még a földi atmoszférán kívül sikerült megsemmisíteni. 

Rovatok