Index Vakbarát Hírportál

Több mint százmillió eurót buktak Görögország miatt az embercsempészek

2020. november 18., szerda 17:33

 Jelentős veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni az idén azok az embercsempészbandák, amelyek az utóbbi években menekültek százezreit szállították Törökországból Görögországba és ezzel az Európai Unió területére - jelentette ki Nótisz Mitarákisz görög bevándorlásügyi miniszter. Becslései szerint az utóbbi hónapokban több mint százmillió eurót (36 milliárd forintot) vesztettek a bűnözők amiatt, hogy a görög biztonsági erők fokozottan ellenőrzik a tengeri határokat, s így csak kevés menekültet tudtak Görögországba juttatni.

Jogvédők ugyanakkor azzal vádolják a görög hatóságokat, hogy időnként illegális módon visszafordítják Törökországba a menedékkérőket. A bevándorlási miniszter szerint készek kivizsgálni ezeket az értesüléseket, viszont leszögezte, hogy nem engednek a szigorú határvédelemből.

Európának határai vannak, és Görögország kötelessége ezeket megvédeni

– hangsúlyozta Nótisz Mitarákisz. Kijelentette, továbbá, hogy:

Nemcsak a menedékkérőknek, de a helyi lakosoknak is vannak jogaik, amelyeket Athén a nemzetközi jog tiszteletben tartásával védelmezni fog.

Mitarákisz kifejtette, hogy ezzel a görög égei-tengeri szigetek lakóira utalt, akik nem képesek elviselni többé a több ezer menekülttel túlzsúfolt ottani menekülttáborok jelentette tehertételt. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) statisztikája szerint az év eleje óta 9342 menekült érkezett a török partokról a görög szigetekre, miközben tavaly egész évben 59 726. A tavaly nyáron hatalomra került, konzervatív Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök megfogadta, hogy baloldali elődjeinél szigorúbb bevándorlási politikát fog folytatni. Ennek keretében a többi között korlátozta az elutasított menedékkérelmek esetében a fellebbezési eljárást, amely korábban hónapokig, sőt évekig is elhúzódhatott.

Rovatok