Index Vakbarát Hírportál

Két csatatérállamban is hitelesítették Joe Biden győzelmét

2020. november 24., kedd 20:14

Pennsylvaniában is hitelesítették Joe Biden demokrata párti elnökjelölt győzelmét – jelentette be Tom Wolf, az állam demokrata párti kormányzója kedden. Az MTI beszámolója szerint a pennsylvaniai választásokért felelős tisztségviselő, Kathryn Boockvar Twitter-bejegyzésben tette közzé: „ma hitelesítette a november 3-i választások az eredményeit az Egyesült Államok elnökét és alelnökét illetően”. Tom Wolf hozzáfűzte: 

a szövetségi törvénynek megfelelően alá is írta az eredményt hitelesítő dokumentumot, és ezzel a tagállam valamennyi elektorát Joe Biden és Kamala Harris támogatására hagyta jóvá.

A kormányzó megköszönte a munkát a választási tisztségviselőknek, akik – mint fogalmazott – „tisztességes és szabad választásokat bonyolítottak le egy hihetetlen kihívásokkal teli időszakban”. Pennsylvania 20 elektort ad az amerikai elnököt megválasztó, 538 fős elektori testületben, amely egyébként december 14-én ül majd össze. 

Közben folyik a per, amelyet a hivatalban lévő elnök, Donald Trump jogászcsapata indított egy fellebbviteli bíróságon annak érdekében, hogy mondja ki semmisnek egy alsóbb fokú bíró ítéletét, amellyel elutasította a választási eredmény hitelesítésének megakadályozását kérő perkeresetet.

A pennsylvaniai döntést követően nem sokkal egy másik úgynevezett csatatérállamban, Nevadában is bejelentették: 

a helyi legfelsőbb bíróság hitelesítette Joe Biden és alelnökjelöltje győzelmét.

A hitelesítésről szóló dokumentumot megküldték Steve Sisolak demokrata párti kormányzónak. Az aláírás után ez a nyugati tagállam hat elektort delegál az elektori testületbe.

Rovatok