Index Vakbarát Hírportál

Felfüggesztették azokat a francia rendőröket, akik megvertek egy fekete bőrű férfit Párizsban

2020. november 26., csütörtök 18:13

Gérald Darmanin francia belügyminiszter elrendelte csütörtökön azoknak a rendőröknek a felfüggesztését, akik egy közösségi oldalakon terjesztett felvétel szerint megvertek egy fekete bőrű férfit Párizsban.

A Loopsider portálon közzétett videó szerint a Michel keretnévre hallgató fekete bőrű zenei producert rendőrök ütlegelik egy párizsi zenei stúdió bejáratánál. Az AFP francia hírügynökség szerint az esetről készült rendőri jegyzőkönyvben az áll, hogy a férfit szombaton a rendőrök előállították, mert nem viselt maszkot az utcán.

Amikor megpróbáltuk megállítani, erővel az épületbe húzott minket

– állították a rendőrök. A stúdió térfigyelő kameráin viszont az látható, hogy a három rendőr betolja a férfit a stúdióba, ahol ököllel ütik, rugdossák, majd gumibottal megverik.

A rendőrök a jegyzőkönyvbe azt írták, hogy a férfi megverte őket. A felvételeken viszont az látszik, hogy Michel ellenáll, az arcát és a testét védi az ütésektől, de nem üt vissza. A felvétel ötperces. Akkor ugyanis a stúdió alagsorából emberek jönnek fel, s ennek hatására a rendőrök elhagyják az épületet, majd kívülről könnygázt dobnak a helyiségbe.

A Loopsider közzétett járókelők által készített felvételeket is, amelyeken azt látszik, hogy a rendőrök előveszik a fegyvereiket, miközben Michelt felszólítják arra, hogy menjen ki az utcára. A férfit, amint kilépett az utcára, előállították, majd hivatali személy elleni erőszak miatt őrizetbe vették.

Az ügyészség kedden azonban bizonyíték hiányában ejtette a vádakat Michel ellen, és hivatali személy által elkövetett erőszak és a jegyzőkönyv meghamisítsa miatt indított eljárást. Az ügyet a rendőrség felügyeleti szerve, az IGPN vizsgálja ki.

Azt kértem a prefektustól, hogy átmenetileg függessze fel az érintett rendőröket

– írta a belügyminiszter a Twitteren. Gérald Darmanin azt is kérte, hogy a fegyelmi eljárásokat minél gyorsabban folytassák le az illetékes szervek.

Az ügyfelem 48 órán át indokolatlanul volt őrizetben a rendőrök hazug állításai alapján, akik kegyetlenül bántalmazták

– mondta Hafida El Ali, a bántalmazott férfi ügyvédje.

Ha nem lennének a felvételek, az ügyfelem talán most börtönben lenne

– tette hozzá. A rendőri akció azért is kapott nagy médiavisszhangot, mert a parlament első olvasatban kedden elfogadta a nemzetbiztonsági törvénnyel kapcsolatos vitatott módosítást, amely alapján a rendőrség tagjairól munkájuk elvégzése közben készült képek, felvételek közzétételét a hatóságok akár 45 ezer eurós bírsággal vagy egy év szabadságvesztéssel is büntethetik. Jóllehet a szabályozás kimondja, hogy csak a rosszhiszemű közzététel büntetendő, a tervezet ellen több ezren tüntettek szombaton Párizsban, mert a bírálók szerint a módosítás korlátozza a médiaszabadságot és az esetleges rendőri túlkapásokról szóló tájékoztatásokat.

Kedden a párizsi ügyészség azért indított vizsgálatot, mert rendőrök több migránst és újságírót bántalmaztak előző este a République téren, ahol csaknem ötszáz illegális bevándorló az őket támogató, államilag finanszírozott szervezetek segítségével sátrakat állított fel, hogy így követeljenek sürgősségi szálláshelyet.

Rovatok