Index Vakbarát Hírportál

Gestapózott a jogállamisági vitában, kizárnák Deutsch Tamást a néppárti frakcióból

2020. december 1., kedd 22:21

A fideszes Deutsch Tamás kizárását kezdeményező aláírásgyűjtés kezdődött az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójában - írja a Népszava. Egy levelezésből, amelyet a lap szerkesztőségének tagjai is láttak, kiderül többek között az is, hogy az egyik kezdeményező Othmar Karas osztrák EP-képviselő.

A Manfred Weber frakcióvezetőnek címzett levélben az indítványozók arról írnak, hogy döbbenettel és növekvő türelmetlenséggel figyelik a Fidesz EP-képviselőinek

radikalizálódását és verbális támadásait.

Emlékeztetnek rá, hogy Deutsch Tamás delegációvezető nemrégiben a Gestapo és az ÁVO érveléséhez hasonlította Manfred Weber egyik megjegyzését. A frakcióvezető újságíróknak korábban azt mondta, hogy Orbán Viktornak nem kell tartania a támogatások kifizetéséhez feltételként szabott jogállamisági követelményektől, ha Magyarországon függetlenek a bíróságok és szabad a média.

Deutsch Tamás erre két interjúban is úgy reagált, hogy a Gestapo és az ÁVO jelszava volt az, hogy ha nincs takargatnivalód, akkor nem kell félned. Azok a politikusok, akik Deutsch Tamás kizárását indítványozták, úgy látják, hogy a frakció minden tagját sérti, hogy a jogállam tiszteletben tartásához való ragaszkodást a nácizmushoz, illetve a kommunizmushoz hasonlítják.

Ez a történelmi tények kirívó és tűrhetetlen eltorzítása és a totalitárius rendszerek áldozatainak megcsúfolása. A nácizmus és a kommunizmus sötét napjainak Európája és a mai Európai Unió között éppen az a különbség, hogy ma jogállam van, a bírák függetlenek, a szólás és a média szabad

- fogalmaztak a levélben. Az aláírásgyűjtők továbbá sokkolónak és szégyenteljesnek nevezték Deutsch Tamás nyilatkozatait, és azt szeretnék, hogy kizárásáról a néppárt december 9-i ülésén szavazzanak. 

Rovatok