Index Vakbarát Hírportál

Koronavírus elleni antitestekkel született egy gyermek

2020. december 1., kedd 11:04

Egészséges, de nem tudni, hogy az antitestek megvédik-e majd a vírustól.

Szingapúrban koronavírus elleni antitestekkel a vérében született egy gyermek, adta hírül a helyi Star Times. A gyermek édesanyja márciusban fertőződött meg a vírussal, méghozzá európai vakációja során. Az újszülött nem fertőzött, PCR-tesztje negatív lett, viszont vérplazmájában jelen vannak a vírus elleni antitestek. 

Az anya, a 31 éves Celine Ng-Chan orvosai szerint az ő antitestjei kerültek a magzat vérébe a terhesség során. Ez azért is érdekes, mert az édesanya vérében nincsenek jelen antitestek, az egészséges fiúgyermekében viszont igen. A nő a terhesség tizedik hetében került kórházba Covid-tünetekkel, és két héten át kezelték, de végül felépült, és a magzat sem károsodott.

A terhesség első harmada a leginkább veszélyes ebből a szempontból, a legtöbb, lázzal járó vírusfertőzésnek ilyenkor lehet magzatkárosító hatása. Többek között ezért kap külön hangsúlyt a várandósok influenza elleni oltása, ami a H1N1-világjárvány idején is felértékelődött. A fentiek fényében örvendetes, hogy az Aldrin névre keresztelt fiúgyermeknél magzati károsodás nem történt, 3500 gramm súllyal született, és azóta is makkegészséges.

Az azonban jelenleg még nem tisztázott, hogy a plazmájában található antitestek a jövőben is megvédik-e a vírustól.

Az újszülöttek körében egyébként ritka a koronavírus-fertőzés, és jelenlegi ismereteink szerint anyjuktól általában akkor sem kapják el azt, ha az anya fertőzött volt a terhesség vagy a szülés során. Ezt mutatták a kezdeti olasz és kínai tapasztalatok, és ez derül ki a nagyjából 120 000 eset vizsgálata során nyert eredményekből is, amelyek az egyik legrangosabb orvosi szakmai lapban, az angol Lancetben jelentek meg.

Az eddig feltárt, újszülöttek körében előfordult esetek során viszonylag nagy arányban szerepelt az okok között kórházi fertőzés is, a kicsik tehát nem feltétlenül édesanyjuktól kapták el a betegséget, legalábbis az angol kórházakban. Amennyiben a babák mégis megfertőződnek, tüneteik idősebb társaikéhoz többé-kevésbé hasonlók. Leggyakoribb tünet a láz, hányás és étvágytalanság. Nehézlégzés és levertség is viszonylag gyakran fordul elő közöttük, míg a koronavírussal fertőzött újszülöttek mintegy 10 százaléka teljesen tünetmentes volt az angol vizsgálatban.

A vírus előfordulhat ugyan az anyatejben, úgy tűnik azonban, a szoptató covidos anyukák általában mégsem fertőzik meg gyermeküket gyakrabban, mint a tápszert használók, legalábbis az Amerikai Orvosszövetség gyermekgyógyászati lapjában (JAMA Pediatrics) megjelent tanulmány szerint. A szerzők azonban mindkét nagy tanulmányban hozzátették, hogy ismereteink folyamatosan bővülnek a témában, és az ajánlások ennek alapján frissülnek majd. 

(Borítókép: Képünk illusztráció! Fotó: NurPhoto / Getty Images Hungary)

Rovatok