Index Vakbarát Hírportál

Felfüggesztik a kijárási korlátozást a szavazás napjára Romániában

2020. december 4., péntek 20:05 | aznap frissítve

A romániai parlamenti választások napján, vasárnap ideiglenesen felfüggesztik a koronavírus-járvány miatt elrendelt országos kijárási korlátozásokat, és igazoló nyilatkozat nélkül elhagyhatják lakhelyüket a vesztegzár alá vont települések lakói. Erről pénteki ülésén döntött a bukaresti kormány, amely módosította a veszélyhelyzetről szóló korábbi határozatát és több más jogszabályt – írja az MTI.

A kijárási korlátozásokat a szavazópolgárok (nagykorúak) számára vasárnap reggel 5 órától hétfő hajnali 1 óráig függesztik fel.

Ez utóbbi időpont magyarázatául Ludovic Orban miniszterelnök rámutatott: a választási törvény ősszel elfogadott módosítása lehetővé teszi, hogy a zsúfolt szavazókörökben a 21 órai hivatalos záróra után – legkésőbb éjfélig – folytatódjék a voksolás, és leadhassák a szavazatukat azok, akik 21 órakor még sorban állnak a szavazókörök előtt.

Nekik lehetőséget kell biztosítani, hogy hazamenjenek

– magyarázta a miniszterelnök. A választási bizottságok tagjai, a jelöltek, az akkreditált megfigyelők és a választások lebonyolításában részt vevő műszaki személyzet tagjai megfelelő igazolással a választást követő éjszakán – az általános 23 és 5 óra közötti kijárási tilalom idején – is szabadon közlekedhetnek.

A kormány pénteki ülésén döntött arról az – Klaus Iohannis államfő által már két napja bejelentett – enyhítésről, amely lehetővé teszi a vásárcsarnokok megnyitását. A rendelkezés a hivatalos közlönyben történő közzétételét követően, várhatóan szombattól hatályba lép.

A zárt térben működő vásárok és élelmiszerpiacok bezárását a rohamosan terjedő koronavírus-fertőzések megfékezését célzó intézkedéscsomag keretében november 9-től rendelte el a bukaresti kormány. Ugyanakkor lépett hatályba a kijárási tilalom Romániában, amelynek értelmében éjszaka 23 és 5 óra között csak azok léphetnek büntetlenül az utcára, akik munkahelyi igazolással vagy saját felelősségre megírt nyilatkozattal igazolják, hogy munkavégzés, halaszthatatlan orvosi ellátás, gyógyszerbeszerzés, rászorulók gondozása vagy a családban történt haláleset miatt hagyták el lakhelyüket.

Rovatok