Index Vakbarát Hírportál

Nagyon bizonyítani akarják az ukránok a kárpátaljai szeparatizmust

2020. december 5., szombat 09:53

Nagyszabású hatósági razziát tartottak több kárpátaljai magyar intézménynél az ukrán hatóságok egy gazdasági visszaélés és szeparatizmus gyanújával indított nyomozás keretében. Az ukrán média évek óta démonizálja és vádolja szeparatizmussal a kárpátaljai magyarságot. Most viszont úgy tűnik, elérkezettnek látja az időt, hogy alátámassza vádjait. Kárpátalja leköszönő kormányzója, Olekszij Petrov már arról beszél, hogy meg fogják gyanúsítani Brenzovics Lászlót, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökét.

Csütörtökön nyomdafestéket nem tűrő fenyegető levelet kapott több magyar szervezet, így a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ), az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ), az ungvári és a beregszászi magyar konzulátus, valamint egyes sajtóorgánumok és tanintézetek. Az elektronikus levélben az alábbiak olvashatóak:

Figyelmeztetés Kárpátalja Megszállóinak! 

Magyar k*cs*g*k!

Egy hetet adunk, hogy eltakarodjatok az ukrán földről! Ellenkező esetben megmérgezünk benneteket, mint a patkányokat. A túszaink vagytok. „Az első fecske” hét nap múlva érkezik. Várjatok. 

A múlt hét végén Beregszász határában készült fenyegető videót töltöttek fel a YouTube-ra, amiben magát a Jobb Szektor aktivistájának kiadó, mondandóját náci karlendítéssel záró férfi fenyegeti meg a magyarokat. 

Hétfőn az ukrán nyomozó hatóságok több magyar intézményt megszálltak, valamint házkutatást tartottak Brenzovics lakásán. Az ok feltételezhetően az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ és a Magyar Főiskoláért Jótékonysági Alapítvány ellen szeparatizmus gyanújával mintegy másfél évvel ezelőtt indított nyomozás.  

Hatóságilag engedélyezett megfélemlítés?

A KMKSZ a hétfői házkutatásokról azt közölte: koholt politikai vádak alapján, tervszerűen felépített eljárásról van szó, amelynek célja a magyar szervezetek tevékenységének ellehetetlenítésén túl a kárpátaljai magyarság és vezetői megfélemlítése. 

Felmerül a kérdés: a fenyegetések felett mennyire hunynak szemet az ukrán hatóságok? felHasználhatóak-e ezek a szeparatizmus felderítésében?

Zubánics László UMDSZ-elnök szerint nem lehet tudni, hogy van-e kapcsolat a megfélemlítő akciók és a hatóságok tevékenysége között. Emlékeztet ugyanakkor, hogy sem a csütörtöki, sem a hétvégi fenyegetés nem volt az első a maga nemében. Az idei augusztus 20-i ünnepségeket több helyszínen is bombariadókkal zavarták meg, miközben az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) terrorelhárító műveletet hajtott végre a beregszászi és munkácsi járásban.  

Minden lehetséges, és az ellenkezője is

– véli Zubánics.

Valamit le kell tenni az asztalra

A hétfői razzia vélhetően a másfél éve tartó nyomozás végső szakaszának keretében történt. A hosszas vizsgálódás során az ukrán hatóságok egyebek mellett az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ pénzmozgásokra vonatkozó dokumentumait kérték be, de kihallgatták a gazdaságfejlesztési projektek pályázóit és kivitelezőit is. 

Olekszij Petrov kárpátaljai kormányzó egy televíziós interjúban kijelentette:

TANÁCSKOZOTT A RENDFENNTARTÓKKAL, és BIZTOSAK BENNE, HOGY LESZ GYANÚSÍTÁS. ARRA A KÉRDÉSRE, HOGY BRENZOVICS megGYANÚSÍTÁSÁRÓL BESZÉL-E, AZT FELELTE: IGEN. 

Olekszij Petrov korábban az SZBU ukrán titkosszolgálat kémelhárítási osztályának Kirovohradi területi vezetője volt 2017-től 2019-es kárpátaljai kormányzói kinevezéséig. 

A kormányzó egyébként elhatárolódott a hétfői akciótól. 

Zubánics László szerint eljött annak az ideje, hogy az ukrán hatóságok alátámasszák a szeparatizmusról szóló vádjaikat, már ha egyáltalán van mivel. 

Várni kell, mit tesznek le az asztalra

– mondja az UMDSZ elnöke. 

Ha Kijev bizonyítékokkal tudja alátámasztani, hogy valamelyik magyar szervezet valóban gyanúsítható szeparatizmussal, talán fel tudja használni azt a NATO és Ukrajna közeledését blokkoló magyar kormánnyal szemben. 

Az ügyben próbáltuk megkeresni Brenzovics Lászlót, de nem értük el. Kerestük Darcsi Karolinát, a KMKSZ politikai-kommunikációs titkárát is, de nem kívánt nyilatkozni. 

Rovatok