Index Vakbarát Hírportál

Megmenekült Asiwa és Pasaka a „süllyedő” szigetről

2020. december 7., hétfő 19:17

A ritka Rothschild-zsiráf két példányát menekítették ki hajón egy elárasztás fenyegette szigetről Kenyában, a Baringo-tavon. 

Az Asiwa nevű felnőtt és a Pasaka nevű fiatal nőstényt külön e célra épített, megerősített bárkán szállították át a szárazföldre Longicharó szigetéről, amelynek területe vészesen csökken a tó vízszintjének rejtélyesen gyors emelkedése miatt.

A zsiráfokat kedvenc csemegéjükkel, mangóval csalogatták a hajók fedélzetére a Kenyai Vadvédelmi Szolgálat és természetvédelmi civil szervezetek emberei – írta a távirati iroda a dpa hírügynökségre hivatkozva.

A „süllyedő” szigeten további hat Rothschild-zsiráf él, őket a következő évben menekítik át egy szárazföldi rezervátumba. A Rothschild-zsiráfokat 2011-ben telepítették be Longicharóra, hogy újraépítsék a hajdan őshonos populációt.

Az akkor még 400 ezer négyzetméteres félsziget azonban mára 32 ezer négyzetméteres szigetté zsugorodott az utóbbi időben napi 15 centiméterrel emelkedő vízszint miatt.

A Természetvédelmi Világszövetség 2100 körülire becsüli a Rothschild-zsiráfok számát, közülük csaknem 800-nak ad otthont Kenya.

Rovatok