Index Vakbarát Hírportál

Elölről kell kezdeni a bányászjárás kivizsgálását Romániában

2020. december 10., csütörtök 20:13

A román legfelsőbb bíróság csütörtökön visszaküldte a katonai ügyészségnek az 1990-es, úgynevezett bukaresti „bányászjárás” aktáját, így a vádhatóságnak elölről kell kezdenie a nyomozást – adta hírül az Agerpres hírügynökségre hivatkozva az MTI.  

A nemzetközi visszhangot keltő ügyben, ami szakértők szerint évtizedekre visszavetette az ország demokratizálódási folyamatát, vádat emeltek többek között Ion Iliescu volt román államfő ellen, akit emberiesség ellen elkövetett bűncselekménnyel vádoltak. Az elsőfokú hasonló ítéletet tavaly májusban hozta meg szintén a legfelsőbb bíróság, amely most másodfokon ugyanúgy döntött, megsemmisítette az ügyészek által összegyűjtött bizonyítékokat.

Korábban már az előzetes szakaszban elakadt az ügy, mert 2019. májusában az előzetes elbírálást végző bíró megállapította, hogy törvénytelenül állította össze az ügyészség a vádiratot, ezt hagyták most helyben, elutasítva ezzel a vádhatóság fellebbezését.

A katonai ügyészség 2017 júniusában emelt vádat összesen 14 személy ellen, majd 2018 februárjában kezdődött el az ügy előzetes tárgyalása, így érdemben a bíróság nem tárgyalta a vádiratot.

Az Index is beszámolt róla, hogy az ügyészség Ion Iliescut, aki 1990 és 1996 között, majd 2000 és 2004 között volt elnök, Petre Roman volt miniszterelnököt, Virgil Magureanut, a Román Hírszerző Szolgálat akkori igazgatóját és Miron Cozma bányászvezért azzal vádolta, hogy 1990 júniusában az állami karhatalmi szervek erőszakosan léptek fel az akkori hatalom ellen tüntető polgárokkal szemben, majd Bukarestbe szállították a Zsil-völgyi bányászokat, akik ellenzéki pártok székházait dúlták fel, az utcán pedig brutálisan bántalmaztak polgári lakosokat.

Rovatok