Index Vakbarát Hírportál

Új választást követel a georgiai ellenzék

2020. december 11., péntek 20:56

Bojkottálta a Kaukázuson túli köztársaság, Georgia parlamentjének pénteki alakuló ülését az egyesült ellenzék, amelynek képviselői azt is bejelentették, hogy visszaadják mandátumukat – írja az MTI.

A parlamenti választások után hat héttel tartott alakuló ülésen a törvényhozás 150 képviselője közül mintegy 60 nem jelent meg az ülésteremben, miközben az épület előtt kormányellenes tüntetés zajlott. Az ülést bojkottáló képviselők azt is bejelentették, hogy visszaadják mandátumukat – adta hírül a georgiai média, hozzátéve: új választásokat követel az ellenzék, miután szerintük elcsalták a választásokat. A kormányzó Georgiai Álom párt cáfolja az ellenzék állítását, és ragaszkodik ahhoz, hogy az eddigi miniszterelnök, Giorgi Gaharia folytassa munkáját. A nemzetközi megfigyelők a választásokat összességében szabadnak és tisztességesnek minősítették. A kormánypárt a következő napokban tervezi nyilvánosságra hozni az új kormány összetételét.    

A Georgiai Álom 48 százalékot szerzett a választások október 31-ei első fordulójában. A több mint harminc pártot tömörítő ellenzéki Egyesült Nemzeti Mozgalom, melynek vezetője a volt államfő, az Ukrajnában élő Miheil Szaakasvili, 27,1 százalékot kapott. Sok párt érte el a parlamentbe való bejutáshoz szükséges egyszázalékos küszöböt. Az egyéni választókerületekből 14-ben a Georgiai Álom jelöltjei győztek, a fennmaradó 16 körzetben november 21-én második fordulót tartottak. Az ellenzék bojkottálta a második fordulót.   

Georgia történelmének mélypontján van

– jelentette ki David Uszupasvili volt parlamenti elnök. Az ország mélyen megosztott. Szalome Zurabisvili államfő egységre szólított fel.    

Belefáradtunk az állandó körforgásba, és abba, hogy a politikai folyamatokat az utcáról irányítsák. Aki új választásokat követel, a demokráciát utasítja el mindenestül

– fogalmazott Szalome Zurabisvili.

jelentette ki az államfő.

Rovatok