Index Vakbarát Hírportál

Ha Deutsch Tamást kizárják a néppárti frakcióból, követi a többi fideszes is

2020. december 14., hétfő 15:33

Brüsszeli források szerint „még nem százszázalékosan biztos”, hogy napirendre tűzik a fideszes delegációvezető kizárásáról szóló döntést. Amennyiben döntenek Deutsch Tamás sorsáról, és ki is zárják, „megyünk mindannyian” – mondta az atv.hu-nak egy befolyásos fideszes politikus. 

Múlt héten Othmar Karas, az Európai Néppárt alelnöke kérte a pártcsalád európai parlamenti frakciójától, hogy tartsanak szavazást arról, hogy Deutsch Tamást kizárják a néppárti frakcióból. Az osztrák politikus azután kezdett aláírásgyűjtésbe, hogy Deutsch Tamás a Gestapo és az ÁVO érveléséhez hasonlította Manfred Weber német EP-képviselő egyik megjegyzését. 

Deutsch Tamás levélben bocsánatot kért Manfred Webertől, az Európai Néppárt frakcióvezetőjétől, aki mint mondta, elfogadta bocsánatkérését.

Othmar Karas azonban azt írta a Twitteren, hogy szerinte a levél nem volt őszinte, és sértő kijelentéseit nem vonta vissza a magyar politikus. Othmar szerint „teljesen elfogadhatatlan” összehasonlítani a jogállami mechanizmust a Gestapóval, nemzetszocializmussal és a kommunizmussal.

Deutsch Tamás a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában beszélt arról, hogy „büszke tagja az Európai Néppárt frakciójának, és reméli, hogy a józanság, a mások megértésére törekvés vezérli majd képviselőtársait, amikor a kizárására vonatkozó javaslatról szavaznak”. Megjegyezte, hogy a kizárását kezdeményezők módszere az 1990 előtti antidemokratikus Magyarországra emlékeztet, hiszen azért akarják megbüntetni, mert szabadon megfogalmazta a véleményét, kiállt az igazság és a hazája mellett.

A fideszes képviselő kizárására irányuló kezdeményezésének egyébként már több mint 40 támogatója van, és az EPP-frakció (182 fő) „csendes többsége” is mögötte áll – írta a Twitteren Othmar Karas.

Az atv.hu a Politicóra hivatkozva azt írja, szerdán vitatja meg a Deutsch Tamás kizárására vonatkozó javaslatot az EPP-frakció, de még nem biztos, hogy aznap szavaznak is.

Rovatok