Index Vakbarát Hírportál

Választási eredmény ide vagy oda, sorakoznak a kormányfőjelöltek Romániában

2020. december 14., hétfő 14:44

Valamennyi román párt, amely parlamenti képviselethez jutott a december 6-ai választásokon, saját miniszterelnök-jelöltjének kért kormányalakítási megbízást Klaus Iohannis államfőtől a hétfői konzultáción – írja az MTI.

A választásokat megnyerő Szociáldemokrata Párt (PSD) Alexandru Rafila mikrobiológust javasolta a miniszterelnöki posztra és – koalíciós partnerek híján – nemzeti egységkormányt indítványozott.

Az államfőhöz közel álló Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az USR-PLUS szövetség múlt héten kifejezte készségét, hogy – a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) együtt – egy jobbközép kormánytöbbséget alakít, koalíciós tárgyalásaik elakadása után azonban hétfőn a PNL Florin Cîțu pénzügyminiszter, az USR-PLUS pedig Dacian Cioloș, az Európai Parlament Renew Europe frakciójának jelenlegi elnöke számára kért kormányalakítási megbízást.

A Maszol az elnöki hivatalhoz közel álló forrásokra hivatkozva azt írta, elképzelhető, hogy az államfő csak az új parlament december 21-i megalakulása után jelenti be, hogy kit bíz meg kormányalakítással, azért, hogy időt hagyjon a három jobboldali pártnak a koalíciós tárgyalások véglegesítésére.

Rovatok