Index Vakbarát Hírportál

Kész tények elé állította az EP a briteket Brexit-ügyben

2020. december 18., péntek 22:08

Két napot adtak az Európai Parlament képviselőcsoportjainak vezetői a Brexit-ügyben való megegyezésre. Mondván, csak akkor tudják garantálni, hogy a december 31-i határidő előtt elfogadnak egy egyébként eddig még létre sem jött Brexit-megállapodást, ha 

december 20-ig egyezségre jutnak a felek

– olvasható az Európai Parlament portálján

Az Index korábban már beszámolt róla, hogy hónapok óta számos kérdésben nem tudott megegyezni az Európai Unió és a britek, így eléggé valószínűtlen, hogy az elkövetkezendő két napban megállapodás szülessen.  

Az EP hangsúlyozta, hogy mindenképpen megállapodást szeretne, ám olyat nem, ami az Európai Unió tagállamainak nem előnyös. Kiemelték, hogy a példátlan piaci hozzáférésért cserébe az Egyesült Királyságnak el kell köteleznie magát a méltányos versenyt biztosító szabályzás mellett.

Még látok esélyt a megállapodásra, de a megmaradt, nagyon kevés időt hatékonyan kell felhasználni, ha azt akarjuk, hogy a megállapodás január 1-jétől életbe lépjen. Utolsó kísérletet teszünk arra, hogy a halászattal kapcsolatos vitás kérdések végére pontot tegyünk

– mondta Michel Barnier, az EU főtárgyalója. Számos képviselő kért akadálytalan hozzáférést a brit vizekhez az európai halászflottának. A britek ehhez képest továbbra is az évente megújított kvótákhoz ragaszkodnának. Erről azonban az uniós küldöttség hallani sem akar. 

Az Európai Parlament mindenesetre készül arra, hogy december 28-án rendkívüli ülést tartson, de ragaszkodnának ahhoz, hogy egy ilyen bonyolult megállapodás esetén legyen idejük átolvasni azt, amit megszavaznak.

Rovatok