Index Vakbarát Hírportál

A kárpátaljai képviselők elleni eljárás visszavonását kéri az ukrán nemzetiségi szószóló

2020. december 21., hétfő 19:29

Vonják vissza a magyar himnuszt éneklő kárpátaljai képviselők ellen indított eljárást – kéri az ukrán hatóságokat az Országgyűlés ukrán nemzetiségi szószólója, Szuperák Brigitta. Az Országgyűlés Sajtóirodája által az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt is kezdeményezi az ukrán hatóságoknál, hogy tegyenek meg mindent a kisebbségek elleni nacionalista megnyilvánulásokkal szemben:

Bármiféle retorzió nélkül használhatjuk anyanyelvünket, rendezvényeinken elénekelhetjük az ukrán himnuszt, intézményeinkre egész évben kitűzhetjük az ukrán zászlót. Magyarország kormánya minden segítséget megad ahhoz, hogy ukrán nemzetiségi identitásunkat, nyelvünket és kultúránkat megőrizzük, sőt, azt továbbadjuk gyermekeinknek.

Az ukrán nemzetiség tagjai a magyar politikai nemzet részei és a magyar Alaptörvény szerint államalkotó tényezők – írta a kisebbségi szószóló. Hozzátette:

Ukrán nemzetünk és anyaországunk iránti szeretetünk megkérdőjelezhetetlen, ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül az Ukrajnában, Kárpátalján élő magyar kisebbségeket ért atrocitások mellett.

A kárpátaljai Szürte településen az október végén megválasztott magyar nemzetiségű helyi képviselők az ünnepélyes beiktatási ülésen, még november 21-én elénekelték a magyar himnuszt az ukrán himnusz után. Az esetről titokban készített videofelvétel jóval később került napvilágra.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) december 1-jén közölte, hogy vizsgálatot indított annak kiderítésére, jogszabályba ütköző volt-e a magyar himnusz eléneklése az ülésen. Később az Ukrajinszki Novini hírportálnak megerősítették, hogy hazaárulás, továbbá Ukrajna területi integritásának megsértése és dokumentumhamisítás címén eljárást indítottak szürtei kistérségi képviselők ellen. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ezt nyilatkozatban ítélte el.

A Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége (NYEOMSZSZ) ugyancsak elítélte az ukrán hatóságoknak a magyar kisebbség, annak vezetői és civil szervezetei ellen elkövetett támadásait, továbbá a belbiztonsági szervek fegyveres alakulatai részvételével az elmúlt napokban történt megfélemlítést. 

Négy nyelven közzétett felhívásukban - magyar, angol, német, francia - azt írták, hogy az ukrán kormány már évek óta lábbal tiporja a nemzeti kisebbségi jogokat, s hogy a durva események ennek az elfogadhatatlan folyamatnak a részei.

A NYEOMSZSZ emlékeztetett arra, hogy a kisebbségek nemzetiségi szimbólumainak használatát a kulturális autonómia keretén belül egyébként Ukrajna alkotmánya és az 1992-es nemzetiségi törvény is biztosítja.

Hangsúlyozták, hogy ismételten ráirányítják a nemzetközi szervezetek figyelmét az őshonos ukrajnai magyar kisebbség elleni, állambiztonsági eszközökkel folytatott politikai nyomásgyakorlásra. Egyben felhívják az európai szervezeteket és emberjogi fórumokat, tiltakozzanak az ukrán illetékes szerveknél, hogy haladéktalanul vessenek véget az ukrajnai magyar kisebbség elleni támadásoknak és koncepciós eljárásoknak.

Bízzunk abban, hogy Európa felelős vezetői és emberjogi szervezetei határozottan kiállnak az elnyomott őshonos kisebbségek létbiztonságának védelmében

 – zárta felhívását a szövetség.

Rovatok