Index Vakbarát Hírportál

Beindult az orosz mémgyár Alekszej Navalnij kék alsónadrágjára

2020. december 22., kedd 17:57

Dübörög az orosz mémgyár, miután Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista telefonon lebuktatta a megmérgezését végrehajtó titkosszolgálati egység egyik tagját. 

Navalnijnak az alsónadrágjára vitték fel a novicsok nevű idegmérget, az internetre is felkerült telefonhívásban pedig az ellenzéki aktivista arról kérdezte a Szövetségi Nyomozóhatóság (FSZB) ügynökét, Konsztantyin Kudrjavzevet, a szürke alsónadrágra gondol-e, Kudrjavzev azonban azt mondta, hogy emlékei szerint kék volt az alsónadrág, egyúttal igazolva a gyanút, hogy titkosszolgálat hajtotta végre az akciót, hiszen valóban kék színű volt a ruhadarab, amelyben Navalnij kórházba került. 

Míg a Kreml következetesen tagadta, hogy az FSZB-nek vagy az államnak köze lenne a mérgezéshez, sőt, a nyomozóhatóság nyugati titkosszolgálatok segítségnyújtásához kötötte Navalnij oknyomozását, az orosz internet népe nem tétlenkedett a Moscow Times összeállítása szerint. 

Utalva arra, hogy az ellenzéki a Kremlt vádolja a merénylet megrendelésével:

„Boldog mérgező alsónadrágnapot!”

 „Mi zajlik éppen a Kremlben.”

 Megbeszélés az orosz biztonsági tanács rendkívüli ülésén arról, hogy mit szúrtak el:

 És hogy az alábbi mém készítőjének szemében hogy néz ki az említett ülés:

„FSZB – várakozások és a valóság...” 

És végül a „Nagytakarítás Navalnijtól” címen futó videó, melyben az ellenzékit 2017 óta nyomon követő, mérgezését előkészítő egység ismertté vált tagjai is megjelennek. 

Hasonló mémmel emlékezett meg a znak.com is az FSZB-sekről.

Volt, aki kilépett a kibertérből, és élő mémet hozott létre személyében. Vitalij Manszkij lett–orosz dokumentumfilm-rendező az FSZB moszkvai székházánál tiltakozott a mérgezés ellen, kezében egy kék alsónadrággal. A hatóságok őrizetbe vették. 

Rovatok