Index Vakbarát Hírportál

Ezrek tüntettek Örményországban a kormányfő lemondásáért

2020. december 22., kedd 18:33

Újra több ezer ember vonult utcára kedd délután Örményország fővárosában, Jerevánban a tüntetők Nikol Pasinján kormányfő távozását követelik a hegyi-karabahi fegyveres konfliktus szerintük rossz kezelése miatt – írja az MTI.

Az örmény ellenzéki erők és támogatóik hetek óta követelik a miniszterelnök lemondását, azóta, hogy a politikus aláírta az általuk hazaárulásnak tartott tűzszüneti megállapodást Azerbajdzsánnal a másfél hónapon át tartó hegyi-karabahi harcok beszüntetése érdekében.

Helyszíni tudósítások szerint a demonstrálók kormányzati épületek közelében gyülekeztek, azt skandálva, hogy „Nikol, takarodj!”. Többen sátrakat állítottak fel Jereván főterén, kinyilvánítva, hogy addig maradnak, amíg csak szükséges.

Kisebb volumenű tiltakozások az ország más részein is voltak, több helyen a résztvevők utakat torlaszoltak el.

Ellenzéki csoportok országos sztrájk meghirdetését is kilátásba helyezték.

Hegyi-Karabahban még szeptember 27-én kezdődtek újabb összecsapások az örmény fegyveres erők és az azeri hadsereg között, amely offenzívát indított az örmények által az 1990-es években elfoglalt területek visszaszerzésére.

A konfliktus lezárásáról Vlagyimir Putyin orosz és Ilham Aliyev azeri elnök, valamint Nikol Pasinján november 9-én írt alá nyilatkozatot. A tűzszüneti megállapodás szerint az azeri és örmény erők addig elfoglalt állásaikban maradnak. Több járás visszakerült Azerbajdzsán ellenőrzése alá, a demarkációs vonal mentén pedig kétezer orosz békefenntartót telepítenek.

Rovatok