Index Vakbarát Hírportál

A brazil elnök szerint inkább ki kellene tüntetni azokat, akik szolgálatteljesítés közben gyanúsítottakat ölnek meg

2020. december 25., péntek 06:47

Jair Bolsonaro brazil elnök szenteste ismét elítélt rendőröket és katonákat részesített kegyelemben, akik szolgálatteljesítés közben „nem szándékosan” követtek el bűncselekményeket. Az erről szóló elnöki rendeletet csütörtök este hozták nyilvánosságra a brazil közlöny különkiadásában.

A G1 portál szerint a rendelet nyomán minden esetben a kegyelemre jogosult elítéltek jogi képviselőinek kell az ügyészséghez fordulniuk.

Jair Bolsonaro – emlékeztet az MTI – tavaly hasonló rendeletet írt alá. A katonából lett politikus többször is hangoztatta, hogy nem szabad nyomozást indítani olyan rendőrökkel szemben, akik szolgálatteljesítés közben megölnek egy gyanúsítottat, hanem sokkal inkább ki kellene őket tüntetni ezért.

A brazil biztonsági erők hírhedtek erőszakos fellépésükről. A rendőrség állig felfegyverzett különleges egységeinek és a drogkartelleknek az összecsapásaiban a szegénynegyedekben gyakran vétlen emberek is a kereszttűzbe kerülnek. 2020 első félévében a G1 összesítése szerint 3148 ember életét oltották ki a brazil biztonsági erők.

Rovatok