Index Vakbarát Hírportál

Sikerközelben a nemzeti régiók védelmében indított aláírásgyűjtés

2020. december 26., szombat 12:07

A héten Svédországban is összegyűlt a szükséges mennyiségű aláírás, így már csak egy országban kell teljesíteni az előírást – mondta Pesty László, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által indított polgári kezdeményezés sajtófőnöke az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában. Az irdala.hu kampányfőnöke, Pesty László  korábban azt nyilatkozta az Indexnek, hogy az elmúlt évek polgári kezdeményezései közül a nemzeti régiók ügyében indított petíciója lehet a legsikeresebb, ha összegyűjtenek kétmillió támogatói aláírást.

Az európai polgári kezdeményezés jogintézménye lehetővé teszi, hogy az Európai Unió állampolgárai közvetlenül felkérjék az Európai Bizottságot, terjesszen elő jogalkotási javaslatot a hatáskörébe tartozó területen. A polgári kezdeményezést a 27 uniós tagország közül legalább hétből származó, legkevesebb 1 millió uniós polgárnak kell aláírásával támogatnia. A hét tagállam mindegyikében össze kell gyűjteni az adott országra vonatkozó, minimálisan szükséges számú aláírást.

A koronavírus-világjárványra tekintettel az Európai Bizottság három hónappal meghosszabbította a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által indított polgári kezdeményezés határidejét, amelyhez így

2021. február 7-ig lehet összegyűjteni a támogatók szignóit. 

Az aláírásgyűjtés tavaly május 7-én indult; a járványra tekintettel egyszer már meghosszabbították annak határidejét hat hónappal, november hetedikéig.

Pesty László felidézte: a szükséges aláírásszám már május elején összegyűlt, de ekkor még a hét országból csak három teljesítette az előírást: Magyarország, Szlovákia és Románia. Ősszel Litvániában és Horvátországban, most pedig Svédországban is összegyűlt a szükséges aláírás.

A kampányfőnök szerint az is lehet, hogy a február hetedikei határidőre nemcsak hét, hanem nyolc országban is meglesznek az aláírások, de hogy ezek melyek lehetnek, azt nem árulta el.

Rovatok