Index Vakbarát Hírportál

Bezárják a nem létszükségleti cikkeket árusító boltokat az írek

2020. december 30., szerda 21:44

December 31-től bezárják a nem létszükségleti cikkeket árusító boltokat, és meghosszabbítják az iskolai szünetet Írországban, hogy feltartóztassák a koronavírus mutációját, amely minden előrejelzésnél gyorsabban terjed – közölte Micheál Martin ír miniszterelnök szerdán.

Néhány hete még Írországban volt az egyik legalacsonyabb fertőzési ráta Európa területén, de az utóbbi két hétben a fertőzöttek számának ötnapi átlaga több mint megháromszorozódott, így napi 1200 fölé nőtt a járványügyi intézkedések karácsony előtti lazítása nyomán.

Martin közölte, hogy az új vírusváltozat - amely a brit hatóságok szerint mintegy hetven százalékkal fertőzőbb az eddig ismert változatoknál - jóval gyorsabban terjed, és ez az egészségügyi ellátórendszer túlterhelésével fenyeget.

Olyan ütemben terjed, hogy az még a legborúlátóbb modelleket is túlszárnyalja. A helyzet rendkívül komoly

 – figyelmeztetett Martin a televízióban közvetített beszédében.

A dublini vezetés a karácsony előtti enyhítéseket követően december 22-én újabb korlátozásokat vezetett be, többek között a bárok és éttermek bezáratásával, illetve utazási korlátozások elrendelésével. Az eredeti elképzelések szerint december 31-ig nyitva maradhattak volna az üzletek, és az otthoni látogatásokat is engedélyezték volna.

Szerdán azonban elrendelték a látogatások tilalmát, elejét véve ezzel a szilveszteri buliknak, és öt nappal, január 11-ig meghosszabbították az iskolai szünetet. Az ország legalább egy hónapig fogja fenntartani a szigorítások legmagasabb szintjét, például a nem létszükségleti cikkeket árusító üzletek bezárásával. Az emberek ezen felül indokolt eseteket leszámítva legfeljebb öt kilométerre távolodhatnak el lakóhelyüktől.

Martin szerint a járvány mostani hulláma eltér az előzőktől abban, hogy kevesebb idő telik el a fertőzöttek és a kórházakban kezeltek számának emelkedése között.

Az ír egészségügyi hatóságok nemrég közölték, hogy az utóbbi héten csaknem megkétszereződött a kórházakban kezelt páciensek száma, míg a fertőzöttek száma 7-10 naponként fog megduplázódni, amennyiben nem veszik ennek elejét újabb intézkedésekkel.

Az utóbbi 24 órában rekord mértékben, 1718-cal nőtt a fertőzöttek száma. A csaknem ötmillió lakosú országban eddig 90 157-en fertőződtek meg koronavírussal, akik közül 2226-an hunytak el a kórban.

Rovatok