Index Vakbarát Hírportál

Olvadó gleccserbe fulladt a kínai környezetvédő influenszer

2020. december 31., csütörtök 19:54

Vang Hsziang-csün népszerű kínai influenszer és környezetvédő olvadó gleccser jéghideg vizébe veszett. A közösségi médiában Glacier Bro becenéven emlegették a gleccserek védelme iránti elkötelezettsége miatt.

A harmincéves férfi egy gleccservízesés megtekintése közben zuhant az olvadó gleccser jeges vizébe december 20-án Tibet északi részén, Lhari megyében − számolt be az esetről a BBC.

Holttestét nem találták meg, de közösségi médiában a csatornáján gyászjelentés tűnt fel:

Fivérem immár örökre kedvenc vízesésében nyugszik. Egész életében megszállottja volt a gleccsereknek, az életét adta értük. Ez a legjobb végső nyughely számára

− olvasható a nekrológban. Egy, a kínai közösségi médiában terjedő videón látszik, amint Vang egy sziklára felmászva elveszíti az egyensúlyát a vízesés lábánál, majd a gyors sodrású jeges vízbe esik. Az influenszert jól ismerték a gleccserek világát bemutató és a figyelmet a klímaváltozás következményeire felhívó videóiról.

Vang Hsziang-csün valószínűleg egy jégtábla alá sodródott, ahonnan „szinte lehetetlen” élve kikerülni

 − nyilatkozta a keresésére indult mentőcsapat egyik tagja a Global Times című angol nyelvű kínai lapnak.

Vang Hsziang-csün hét év alatt több mint hetven gleccsert fotózott le, és felszólalt egy klímaváltozással foglalkozó ENSZ-konferencián is.

Csak a helyszínen lehet igazán látni, milyen gyorsan olvadnak a gleccserek

− mondta az influenszer korábban egy interjúban, amit a Hszinhua kínai hírügynökségnek adott.

Rovatok