Index Vakbarát Hírportál

Irán: Szolejmáni gyilkosai nem lesznek biztonságban a Földön

2021. január 1., péntek 15:38 | aznap frissítve

Közel egy éve, 2020. január 3-án Bagdadban Donald Trump parancsára amerikai drón végzett Kászem Szolejmáni tábornokkal, az iráni forradalmi gárda egyik magas rangú parancsnokával, aki a perzsa állam regionális stratégiáját is kidolgozta.

Ebrahim Raisi, iráni igazságügyi vezető egy teheráni rendezvényen beszédében emlékezett a tábornokra. Elmondta

Ne feltételezzük, hogy egy olyan személy, mint az amerikai elnök, aki ölt vagy gyilkosságot rendelt el, megúszhatja az igazságszolgáltatást. Soha.

Hozzátette:

Akiknek szerepük volt ebben a merényletben és a bűncselekményben, azok nem lesznek biztonságban a Földön.

A South China Morning Post értesülései szerint az eseményen iráni tisztviselők vettek részt. Az előadók között voltak szövetséges regionális országok és erők képviselői, nevezetesen Szíria, Irak, Libanon és Jemen. Az elkövetkezendő napokban várhatóan egy megemlékezést is tartanak Kermánban, ahol Szolejmánit eltemették. A tábornok halála után Irán rakétatámadásokat intézett olyan iraki támaszpontok ellen, amelyeken amerikai katonák állomásoznak a nemzetközi dzsihádellenes szövetség keretében.

Donald Trump a múlt héten jelezte, hogy Iránt tartja „felelősnek” az Irakban tartózkodó amerikaiak elleni minden véres támadásért. azzal vádolta meg Teheránt, hogy Irán hajtotta végre a bagdadi amerikai nagykövetség elleni rakétatámadást.

Donald Trump elnökségének utolsó heteiben ismét kiéleződött a feszültség Teherán és Washington közt. Utóbbi ugyanis azt állítja, információi vannak arról, hogy a síita állam meg akarja torolni Kászem Szolejmáni halálát.

Összefügghet ezzel, hogy a Perzsa-öbölben egy tartályhajóra tapasztott, mágneses aknát talált a legénység, az akna hatástalanításán iraki tűzszerészek kezdtek el dolgozni pénteken. 

Az incidens annak az első évfordulóján történt, hogy az Egyesült Államok a bagdadi repülőtér mellett dróntámadással megölte az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz elitegységének parancsnokát, Kászim Szulejmánit.

A szerkezetet előző nap fedezték fel a Bászra közelében lévő, libériai zászló alatt hajózó tartályhajón. Az iraki hatóságok evakuálták a legénységet. Az MT Pola nevű hajó az iraki olajkereskedelmi ügynökségé, egyfajta úszó üzemanyagtartályként szolgál más hajók feltöltéséhez. Éppen az MT Nordic Freedom nevű bermudai zászló alatt hajózó tanker tartályait töltötte fel, amikor a legénység felfedezte az aknát a hajó oldalán. A Pola nemzetközi vizeken tartózkodik, 28 tengeri mérföldre Irak partjaitól.

2019-ben több hasonló aknatámadás is történt a Perzsa-öbölben, amelyekért Washington Iránt tette felelőssé. Teherán tagadja, hogy bármi köze lett volna a történtekhez.

(Borítókép: Kászem Szolejmáni 2016-ban. Fotó: Pool / Press Office of Iranian Supreme Leader / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok