Index Vakbarát Hírportál

Négy év alatt először bírálta felül Trump vétóját a republikánus többségű amerikai szenátus

2021. január 1., péntek 21:25

Megválasztása óta első alkalommal leszavazta Donald Trump amerikai elnök vétóját pénteken a republikánus többségű szenátus.

Az elnök a 740 milliárd dolláros (220,2 ezermilliárd forint) védelmi költségvetésről szóló törvény ellen emelt vétót, kifogásolva a védelmi kiadások jóváhagyásáról szóló jogszabály több elemét.

A szenátus 81 szavazattal 13 ellenében, a szükséges kétharmados többségnél jóval nagyobb arányban írta felül az elnök vétóját, alig két nappal azelőtt, hogy a november 3-án újjáválasztott kongresszus vasárnap leteszi esküjét és hivatalba lép.

Trump, aki elnökválasztási veresége nyomán január 20-án távozik hivatalából, korábban nyolcszor élt sikeresen az elnöki vétó lehetőségével.

A védelmi költségvetésről szóló törvényt az 1960-as évek óta minden évben sikerült probléma nélkül elfogadni. A Kongresszus két háza, a demokrata többségű képviselőház és a republikánus többségű szenátus idén is nagy többséggel fogadta el, de az elnök vétót emelt, aminek felülírásához kétharmados többségre van szükség a törvényhozás mindkét házában.

A szenátus tagjai egyesével voksoltak és helyi idő szerint péntek délután vált egyértelművé, hogy kellő számú szenátor adja szavazatát az elnöki vétó ellen.

Rovatok