Index Vakbarát Hírportál

Elszabadult a pokol az illegális partin, válságstábot hívtak össze

2021. január 2., szombat 11:43

Holott Franciaországban továbbra is komoly gondot okoz a koronavírus-járvány, több mint 2500 ember vett részt egy helyi illegális rave bulin. A rendezvényre egy hangárban került sor egy Lieuron nevű településen, Rennes közelében. A BBC szerint az esemény csütörtökön kezdődött, és még mindig tart.

A lap azt is írja helyi rendőrségi forrásokra hivatkozva, hogy a bulizók nagy része Spanyolországból és az Egyesült Királyságból érkezett.

A francia hatóságok természetesen megpróbálták feloszlatni az illegális összejövetelt, ám mindeddig nem jártak sikerrel. Többek között azért, mert a résztvevők összecsaptak a rendőrökkel, felgyújtottak egy autót, továbbá tárgyakat dobáltak az intézkedő rendőrökre, akik közül legalább hárman megsérültek.

A rave buli egyik névtelenül nyilatkozó részvevője az AFP hírügynökségnek elmondta, a bulizók közül igen kevesen tartják be a javasolt távolságtartási szabályokat. Az már a Le Monde beszámolójából derült ki, hogy a bulizók közül sokan az autójukban alszanak, majd visszamennek táncolni, miután kipihenték magukat.

A résztvevők közül többen azt is elmondták, azt tervezik, hogy legalább vasárnapig maradnak, míg mások abban reménykednek, hogy keddig is kitart a lendület.

Olyan is volt, aki arról beszélt, hogy az esemény egyébként rendkívül jól szervezett, például sok odabent az ételes stand, rendelkezésre áll a kellő utánpótlás.

A francia belügyminiszter, Gérald Darmanin még pénteken válságstábot hívott össze, hogy megvitassák, mit tegyenek azért, hogy felszámolják az eseményt. Azóta blokádot rendeltek el, nem engednek be több járművet az esemény helyszínére, illetve 200 embert szóbeli figyelmeztetésben részesítettek.

Franciaországban még szilveszter előtt szigorú járványügyi intézkedéseket vezettek be, köztük a hazaihoz hasonló, este nyolctól egészen reggel hatig tartó kijárási tilalmat. Illetve országszerte 100 ezer rendőr járőrözik szerte az országban, hogy felszámolja az illegális összejöveteleket, valamint megbüntesse a kijárási korlátozásokat megszegőket.

Franciaországban a világjárvány kezdete óta 2,6 millió koronavírusos esetet számoltak összesen, és a vírus eddig megközelítőleg 65 ezer halálos áldozatot követelt az országban.

(Borítókép: Csendőrök egy illegális francia rave buli helyszínén 2021. január 1-jén. Fotó: Jean-Francois Monier / AFP)

Rovatok