Index Vakbarát Hírportál

380 alkalommal hatoltak be Tajvan légterébe kínai harci gépek

2021. január 5., kedd 13:09

Kínai harci gépek tavaly 380 alkalommal hatoltak be Tajvan légterébe, ami messze meghaladta a korábbi ilyen események mértékét – jelentette ki Sih Sun-ven, a tajpeji védelmi tárca szóvivője kedden.

A politikus jelezte, hogy ez

veszélyt jelent a regionális és nemzetbiztonságra.

Hozzátette, hogy a kínai repülőgépek azért vették célba ezt a területet, hogy teszteljék a tajvani katonai választ, nyomást gyakoroljanak a tajvani légvédelemre, továbbá tevékenységükkel kiszorítsák a tajvani gépeket saját légterükből.

Az adatok ismertetésével egy időben a tajvani Nemzetvédelmi Kutatóintézet a kínai hadseregről szóló éves jelentésében arra figyelmeztetett, hogy 25 éve nem irányult ekkora fenyegetés a sziget felé a Tajvani-szoros túlpartjáról. Jeremy Hung, a jelentés társszerzője szerint a kínai gépek tavaly legalább 110 napon megközelítették Tajvant, illetve  behatoltak védelmi övezetébe.

A szakértő szerint ezeknek a hadműveleteknek az a célja, hogy jelezzék Tajvannak, nem mehet túl egy bizonyos határon az Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolataiban.

Peking és Tajpej között a viszony többéves közeledés után 2016-ban vált meglehetősen fagyossá azt követően, hogy a Caj Jing-ven tajvani elnök vezette kormányzat elutasította az 1992-ben elfogadott, az egy Kína elvét magában foglaló egyezményt, amelyet Peking a tárgyalások alapfeltételének tekint. A kínai kormányzat azóta diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni Tajvan mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást alkalmaz Tajvannal szemben, és rendszeres hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében.

Rovatok