Index Vakbarát Hírportál

Biden fellélegezhet: bukták a republikánusok a szenátust

2021. január 6., szerda 19:31 | aznap frissítve

A demokraták arattak győzelmet a georgiai szenátusi választás második fordulójában, ezzel pedig az amerikai kongresszus felsőházában a republikánusok elveszítették a többségüket. Ennek tükrében elmondható: az amerikai elnök hivatali ideje alatt a republikánusok elvesztették a Fehér Házat, a képviselőházat és immár a szenátust. Joe Biden gyakorlatilag teljes kongresszusi hátországgal kormányozhat majd.

A georgiai szenátusi választás második fordulójában a republikánus Kelly Loeffler szállt ringbe a demokrata Raphael Warnockkal szemben, a republikánus David Perdue pedig a demokrata Jon Ossoffal mérkőzött meg. 

Amerikai televíziócsatornák előrejelzése szerint az egyik győztes már korábban megvolt Warnock személyében, aki a voksok 50,7 százalékát szerezhette meg. Ezzel ő lesz a déli szövetségi állam első, valamint az ország tizenegyedik fekete bőrű szenátora. A szavazatok 98 százalékos összesítésénél később az AP amerikai hírügynökség Ossoff győzelmét is prognosztizálta; a leendő szenátor a voksok 50,3 százalékát kaphatta meg. 

Ezzel egy évtized után

a demokratáké lesz nemcsak a szenátus, de a teljes kongresszus.

Mivel a százfős szenátusban most majd 50-50 arányban oszlanak meg a két párt képviselői, az új alelnök, a január 20-án hivatalba lépő Kamala Harris szavazata lehet a döntő. 

ezzel joe Biden, a leendő elnök mozgástere is kiszélesedik, és jóval könnyebben viheti át a törvényhozáson az elképzeléseit.

Már megint Trump... 

Az újabb vereség több republikánus politikus szerint is annak tudható be, hogy Trump az elnökválasztás óta egyre inkább a saját sérelmeivel foglalja el magát, ahelyett, hogy mentette volna a menthetőt, azaz a republikánus szenátusi többséget. 

Az elnök az utóbbi két hónapban szinte rögeszmésen azt bizonygatta, hogy a választást elcsalták a demokrata Biden javára, így más államokhoz hasonlóan Georgiában is. Trump ezzel fokozatosan aláásta a választási folyamat hitelességét, csökkentve támogatóinak bizalmát a rendszerben, ami az exit pollok szerint meg is látszik a republikánus szavazók részvételi arányában – írja a BBC

Úgy tűnik, a választók odafigyelnek, amikor egy pártnak a vezetője két hónapot tölt a választások aktív aláásásával, miközben azt mondja, hogy a szavazás nem számít

– mondta a Politicónak a georgiai választás előkészítésében részt vevő egyik republikánus.  

Az elnök amellett, hogy bizonyítékok hiányában is kitartott a csalásokról szóló állításai mellett, támadást intézett az választási illetékesei, a Republikánus Párt vezető tisztségviselői ellen, sőt, telefonon győzködte az állam vezető republikánus választási tisztségviselőjét, Brad Raffenspergert, hogy fordítsa meg az elnökválasztási eredményt, találjon neki még 11 ezer szavazatot. 

Trump egyre inkább a szélsőséges tanácsadói befolyása alá kerülhetett; közülük az amerikai sajtó Lin Wood és Sydney Powell ügyvédeket emeli ki. A választási teljesítményhez az is hozzájárulhatott, hogy a két ügyvéd egy Atlanta melletti gyűlésen arra biztatta a republikánus szimpatizánsokat, hogy ne szavazzanak a szenátusi választáson, amíg Raffensperger nem változtat a választási eljáráson. 

Miért mennétek szavazni még egy megbundázott választásra?

 – tette fel a kérdést az éljenző tömegnek Wood. 

Trump egy Twitter- posztjában azt állította: Perdue szenátornak megvan a szükséges számú szavazata, a választást valójában megbundázták.

Rovatok