Index Vakbarát Hírportál

Már félnek, nehogy Donald Trump háborút robbantson ki az elnöksége utolsó napjaiban

2021. január 8., péntek 21:16

Az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével, Mark Milley-vel egyeztetett Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke pénteken.

A politikus az egyeztetést a szükséges elővigyázatossággal indokolta. Szerinte erre azért volt szükség, nehogy Donald Trump amerikai elnök „háborút” robbantson ki, vagy nukleáris csapást rendeljen el elnöksége utolsó 12 napjában.

Pelosi pénteken levélben tájékoztatta a demokrata párti képviselőket, hogy Milley-vel megvitatta, milyen eszközök állnak rendelkezésre Trump ellenőrzésére. A lehető legveszélyesebbé vált a helyzet, és minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk, hogy megvédjük az amerikai népet az országunk és demokráciánk elleni „tébolyodott” elnöki támadástól – írta a házelnök.


A képviselőházi elnök közölte, Mike Pence alelnök egyelőre nem jelzett semmit arra vonatkozóan, hogy kezdeményezi-e az amerikai alkotmány 25. kiegészítése értelmében Trump eltávolítását, amiért „lázadást” szított, és továbbra is veszélyt jelent. Hozzátette ugyanakkor: még reménykednek abban, hogy Pence hamarosan pozitív választ ad erre vonatkozó felhívásukra.

A vezérkari főnökök egyesített bizottsága elnökének hivatala szerint Pelosi kezdeményezte az egyeztetést, és Milley választ adott valamennyi kérdésre a nukleáris csapás elrendeléséhez szükséges parancsnoki láncolattal kapcsolatban.

Joe Biden megválasztott amerikai elnököt január 20-án iktatják be hivatalába. Trump csaknem 150 éves hagyományokkal szakítva bejelentette, hogy nem vesz részt utódja beiktatási ceremóniáján. Trump jelenléte mindössze a politikai hagyományokat szolgálja, jogi kihatása nincs. Utoljára 1869-ben fordult elő, hogy az akkori elnök, Andrew Johnson nem vett részt utódja beiktatásán.

Szerda este a távozó elnök több száz híve ostromolta meg a Capitoliumot, ahol a kongresszus és a szenátus a Joe Biden megválasztott elnökre leadott elektori szavazatok hitelesítése céljából tartott együttes ülést. A tiltakozókat a nemzeti gárda segítségével távolították el az épületből, az összetűzésben öt ember életét vesztette. Előzőleg Trump beszédet mondott a hívei előtt.
Pelosi laptopját ellopták az irodájából – közölte a házelnök irodája.

Rovatok