Index Vakbarát Hírportál

Céges kampányfinanszírozások megvonásával fenyegetik a republikánusokat

2021. január 12., kedd 09:23

Amerikai nagyvállalatok sora fenyegette meg a kongresszusi republikánusokat, hogy megvonják anyagi támogatásukat azoktól, akik kifogást emeltek Joe Biden megválasztott amerikai elnök választási győzelmének kongresszusi hitelesítése ellen. 

Mások mellett az Amazon, a General Electric, az AT&T, a Comcast, a Verizon Communications, az American Express és a Mastercard jelezte, hogy megvonja adományait republikánus támogatottjaiktól. 

Az üdvözlőlapokat forgalmazó Hallmark közölte:

felszólította a kifogásemelés két fő szószólóját, Josh Hawley, valamint Roger Marshall szenátorokat, hogy szolgáltassák vissza a cégtől kapott adományokat.

A Kansas Cityben székelő Hallmark alkalmazottai a cég politikai akcióbizottságán keresztül hétezer dollárt adományoztak Hawley szenátornak és ötezer dollárt Marshallnak az utóbbi két évben. 

Átmeneti keménykedés?

A Reuters szerint a bejelentések azt jelzik, hogy a céges donorok, melyek általában capitoliumi politikusok széles körét támogatják, újraértékelik stratégiájukat a múlt heti zavargásokat követően. Mindazonáltal nem világos, hogy a döntésnek milyen hosszútávú következményei lesznek.

Az elnök- és szenátusi választások már lementek, jelenleg szünetel a politikai célú adománygyűjtés, ami időt ad az üzleti szektornak, hogy átértékelje, milyen feltételekkel folytatják a pénzügyi támogatások nyújtását, már ha egyáltalán folytatni akarják azt.

A Dow Inc. vegyipari nagyvállalat például azt közölte: a szóban forgó republikánusoktól hivatali idejük végéig vonja meg a támogatásokat. A General Electric 2022-ig függeszti fel az adományokat, közlése szerint azután egyenként vizsgálja meg a kifogást emelő törvényhozók eseteit. Az Amazon pedig közvetlenül vitatja meg a kérdést azokkal a kongresszusi képviselőkkel, akiket korábban támogatásban részesített. 

Mások mellett a Facebook, a Google, a Microsoft pedig arra a döntésre jutott, hogy mindkét párt képviselőinek felfüggeszti az adományfolyósítást. 

Nem lesz olyan könnyű csak úgy megvonni a pénzügyi forrásokat – mondta egy magas rangú republikánus üzleti stratéga a Reutersnek. Rámutatott, hogy a képviselőházi republikánusok csaknem kétharmada támogatta a Biden győzelme elleni obstrukciót. Szerinte az üzleti körök szoros figyelemmel fogják kísérni az elkövetkező hetek fejleményeit, és azt, hogy az érintett republikánusok milyen lépéseket tesznek annak érdekében, hogy visszaállítsák a normalitás érzését. Például azzal, hogy elmennek Biden beiktatására. A stratéga kétkedésének adott hangot, hogy mindenkitől megvonják az adományokat. 

Ezt a meglátást látszik megerősíteni Nathaniel Persily, a Stanford Egyetem jogi professzora is.

A cégeknek ugyanis sokkal inkább érdekük, hogy kapcsolatot tartsanak a törvényhozókkal, mint hogy az amerikai demokrácia gyengítésével vádolt politikusok szövetségeseinek tűnjenek. 

Könnyű felfüggeszteni a kampányfinanszírozást két hónappal a választások után. A kérdés az, hogy ezek az intézkedések hatályban maradnak-e – tette hozzá a professzor. 

Rovatok