Index Vakbarát Hírportál

Koronavírus: szükségállapot Malajziában

2021. január 12., kedd 07:24

Szükségállapotot hirdetett Al-Sultan Abdullah malajziai uralkodó a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére.

A rendkívüli jogrend a tervek szerint augusztus 1-jéig lesz hatályban. A parlament működését felfüggesztik.

Ugyanakkor a kormány növelni akarja a rendvédelmi szervekkel kapcsolatos jogköreit az egészségügyi válság miatt, és a magánszektort is be akarja vonni az állami egészségügyi rendszer támogatására. Az egészségügyi vészhelyzet idején nem fognak választásokat tartani – írta az MTI a Reuters nyomán.

A szükségállapot elrendelését Muhyiddin Yassin kormányfő kezdeményezte óvintézkedésként a fertőzöttek számának csökkentése érdekében.

A 2020 márciusában hatalomra került kormányfőnek ugyanis hajszálnyi többsége van a törvényhozásban, miközben koalíciós partnerei a lemondását követelik, illetve előrehozott választások kiírását.

Malajzia alkotmányos monarchia; a király szerepe nagyrészt ceremoniális jellegű, ám a szükségállapot, illetve a rendkívüli állapot kihirdetéséről ő dönt.

 A kormányfő hétfőn utazási tilalmat jelentett be, illetve a főváros, Kuala Lumpur és öt tagállam karantén alá helyezését,

mondván, hogy az ország egészségügyi ellátórendszere az összeomlás szélén áll. 

A fertőzöttek napi száma a múlt héten negatív csúcsokat döntött, a háromezres értéket is meghaladva. A csaknem 31 millió lakosú délkelet-ázsiai országban eddig már több mint 138 ezren fertőződtek meg.

Rovatok