Index Vakbarát Hírportál

Nem adja fel az olasz kormányfő, megpróbálkozik egy újabb kormányalakítással

2021. január 14., csütörtök 21:29

Harmadik kormány létrehozásával is megpróbálkozik Olaszországban Giuseppe Conte miniszterelnök, azonnali lemondás helyett a parlamentben készül bizalmat kérni – mondta Stefano Polli, az ANSA olasz hírügynökség igazgatóhelyettese az MTI-nek adott interjújában.

Giuseppe Conte hétfőn szólal fel a római parlamentben, beszédét várhatóan szavazás követi, amelyen a képviselőtestület bizalmat adhat vagy megvonhatja ezt a kormányfőtől.

Olasz sajtójelentések szerint a parlament tagjai egymás után nyílt szavazással nyilvánítanak véleményt, először a képviselőházban, majd a szenátusban. A szavazás akár egy napot is igénybe vehet majd, sőt, átcsúszhat keddre is, mivel a járványintézkedések miatt az üléstermeket naponta többször fertőtlenítik. 

A parlamenti szavazásig a két kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) megpróbál szövetségeseket keresni egy új kormánytöbbséghez, pótolva a kabinetből szerdán kilépő Élő Olaszország pártot. 

Conténak mintegy tizenöt voksra van szüksége többségének fenntartására, amelyet kormányon és ellenzéken kívüli parlamenti mikropártok biztosíthatnak számára. A kormányfő hetek óta dolgozik azon, hogy az Élő Olaszország szenátorait más pártok tagjainak szavazataival helyettesítse.

Az esélytelenek nyugalmával

Stefano Polli szerint Giuseppe Conte megpróbálja a lehetetlent: egy harmadik Conte-kormány létrehozását a 2018-ban és 2019-ben alakult első kettő után. Az ANSA igazgatóhelyettese nem tudta megmondani, pontosan hány kormányválságot élt már át munkája során, viszont a mostanit "teljesen rendhagyónak" tekinti.

Jelenleg gondolkodási idő zajlik, néhány nap stagnálás, amely alatt Giuseppe Conte felméri, melyik utat válassza

–  véli Stefano Polli, hozzátéve, hogy bár a Matteo Renzi vezette Élő Olaszország kilépett a kormányból, a kormányválság még nem robbant ki. Ha sikerül is új kormányt alakítani, Renzi pártja már nem lesz tagja, hiszen a két politikus között vészesen elmérgesedett a viszony.

Az olasz politikában azonban soha semmit nem lehet biztosra venni

– teszi hozzá az ANSA igazgatója, aki szerint ha  Conténak nem sikerül működésképes kormánytöbbséget prezentálnia, az államfő akár átmeneti szakértői kormány megalakításáról is dönthet.

Az előrehozott választásokat az ANSA újságírója azonban az utolsó opciónak nevezte.

Az olasz lakosság nehezen fogadja el az egészségügyi és gazdasági válságban kirobbant feszültséget – fűzte hozzá a veterán újságíró.

Egy ismerős arc visszaköszön

Hatvanmillió olasz nem érti, mi történik. Conténak már pénteken tisztáznia kell a parlamentben, hogy kormánya többséggel bír-e, mert ha nem, félre kell állnia, a jobbközép készen áll a váltásra

– hangoztatta Matteo Salvini, a Liga és a jobbközép koalíció vád alá helyezett vezetője a római utcákon rögtönzött sajtótájékoztatóján. Jelezve szándékát arra, hogy kész újra kézbe venni a gyeplőt, tudatta: már ő is beszélt Sergio Mattarella államfővel. 

A La Repubblica olasz lap számításai szerint ha most lennének a választások, a Salvini vezette jobbközép a reform útján nemrég csökkentett létszámú parlamentben a felsőházban 200 mandátumból 124-et, az alsóházban 400-ból 248-at szerezne meg. A parlamenti létszámcsökkentést szorgalmazó Öt Csillag Mozgalom viszont jelenlegi mandátumainak egyharmadát elveszítené, mivel népszerűsége a 2018-as parlamenti választásokon elért több mint 32 százalékról a felére süllyedt.

Rovatok