Index Vakbarát Hírportál

Az ukrán diplomácia már dolgozik Joe Biden és Volodimir Zelenszkij találkozóján

2021. január 21., csütörtök 18:23

Volodimir Jelcsenko, Ukrajna washingtoni nagykövete előkészítő tárgyalásokat kezdeményezett Joe Biden frissen beiktatott amerikai elnök meghívásáról Ukrajnába – írja a karpatalja.ma portal. A nagykövet tanácskozott az USAID-del is, a szervezet 20 millió dollárt különített el az ukrajnai oltóanyag-ellátás infrastruktúrájának előkészítésére és szervezési kérdésekre.

Megbizonyosodtunk arról, hogy az amerikaiak nem feledkeznek meg rólunk. Ukrajna az első helyen áll a kelet-európai régióban a támogatásokat tekintve

– hangsúlyozta a nagykövet.

Az esetleges kormányközi találkozóról a diplomata elmondta, hogy előtte telefonos megbeszélésre kell sort keríteni a két államfő között, ami szerinte hamarosan megtörténik. A hír apropóján maga az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij is a közösségi médiában posztolt arról, hogy reméli, mielőbb örömmel üdvözölheti Joe Bident „az általa is jól ismert Kijevben”, és biztos benne, hogy a kétoldalú kapcsolatok megerősödnek.

A tervezett találkozó pikantériája, hogy a november 3-i elnökválasztást felvezető kampányban republikánus részről Joe Bident többször elérte a vád, hogy 2014-ben még amerikai alelnökként egymilliárd dolláros segély megvonásával fenyegette meg Petro Porosenko akkori ukrán elnököt, ha nem a fiát, Hunter Bident nevezik ki az ukrán gázipari cég, a Burisma Holdings igazgatótanácsi tagjának. Hunter Biden 2014-től 2019-ig viselte is a tisztséget, az apja pedig alelnökként állítólag nyomást gyakorolt az ukránokra, hogy váltsák le a Burisma Holdings ellen vizsgálódó Viktor Sokin főügyészt. Utóbbi 2016-ban meg is történt, a kijevi parlament leváltotta a korruptnak tartott főügyészt, arra azonban nincs bizonyíték, hogy Joe Biden nyomást gyakorolt volna ezért a fia védelmében, és arra sem, hogy az ukránok valaha vizsgálták volna a fia ügyeit. 

A gyanú szerint Hunter Biden 183 ezer dollárt kapott a Burisma Holdings igazgatótanácsi tagjaként, csakhogy még egy decemberi  republikánus szenátusi vizsgálat sem talált kivetnivalót az akkori alelnök magatartásában.

Rovatok