Index Vakbarát Hírportál

Megtelhet a hajléktalanoknak épített karanténváros

2021. január 23., szombat 16:19 | aznap frissítve

Vészesen terjed a koronavírus-járvány a pozsonyi hajléktalanok körében. Matúš Vallo főpolgármester elmondta: a hajléktalanok számára Vereknye városrészben létesített karanténváros kapacitását, az elmúlt napokban másodszor, összesen száz főre kellett növelni – jelentette az Inforádió pozsonyi tudósítója. A főpolgármester azzal számol, hogy a napokban megtelik a létesítmény:

Jelenleg több mint 70 hajléktalan van karanténban. A következő tesztelés után valószínűleg tovább emelkedik az azonosított fertőzöttek száma, őket már csak a krízisközpontban tudjuk elhelyezni, mert nincs több szabad ágy, és a személyzet is hiányzik.

Szlovákiában a január 26-ig tartó országos teszteléssel párhuzamosan a védőoltások beadása is zajlik, bár sokkal lassabb ütemben, mint kellene. Az egy éve még kormányon lévő, mára viszont a parlamenten kívül rekedt Szlovák Nemzeti Párt felszólította a kormányt, hogy tegye lehetővé a lakosság orosz vakcinával való beoltását. A párt szóvivője hangsúlyozta: Szlovákia állampolgárainak joguk van vakcinát választani, függetlenül attól, hogy az nyugati vagy keleti országból származik. 

Természetesen ezeket a vakcinákat tesztelni kell, és a szabályok szerint regisztrálni. Példáért nem kell messzire menni. A magyarok már jóváhagyták a Szputnyik oltóanyagot

– közölte Zuzana Škopcová szóvivő. Az egészségügyi minisztérium egyelőre nem foglalkozik az orosz védőoltás beszerzésével. A szlovák egészségügyi tárca úgy reagált: „Azokkal az oltóanyagokkal dolgozunk, amelyeket hivatalosan engedélyezett az Európai Gyógyszerügynökség. Jelenleg ez a Pfizer–BioNTech és a Moderna vakcinája.”

Borítókép: VLADIMIR SIMICEK / AFP

Rovatok