Index Vakbarát Hírportál

Több ezer fős tüntetéseken követelték Jair Bolsonaro elmozdítását Brazíliában

2021. január 24., vasárnap 22:12

Ezrek vonultak vasárnap Brazília több városának az utcáin Jair Bolsonaro elnök alkotmányos felelősségre vonását és elmozdítását követelve a koronavírus-járvány rossz kezelése miatt. Rio de Janeiróban, Sao Paulóban és tucatnyi más brazil városban tartottak autós tüntetést. A megmozdulásokon részt vevő sofőrök dudáltak, míg a gyalog érkező tüntetők azt skandálták, hogy Jair Bolsonaro tűnjön el.

Szombaton baloldali csoportok, vasárnap pedig az elnököt egykor támogató konzervatív erők szerveztek megmozdulásokat.

Amikor Bolsonaro színre lépett, érdekesnek tűnt a javaslatai miatt, de a jelenlegi járványügyi helyzet borzalmas - mondta a 66 éves Meg Fernandes, a vasárnapi tüntetés egyik résztvevője. Mint mondta, számára különösen az volt riasztó, hogy az északi Manaus városában várólista van az intenzív osztályokon és a kórházak hiányt szenvednek orvosi oxigénből. Azért követeljük Bolsonaro felmentését, mert nem pusztán bűncselekményt követett el, hanem amiatt, ahogy a járványt kezelte. Pénzt költött hatástalan gyógyszerekre ahelyett, hogy a vakcinákba és oxigénbe ruházott volna be" - jelentette ki  Tiago Sussekind joghallgató, aki a szombati Rio de Janeró-i tüntetésen vett részt.

Politikai elemzők szerint ugyanakkor kevésbé valószínű az elnök elmozdítása.

Augusto Aras brazil főügyész egyébként szombaton kezdeményezte a Legfelsőbb Bíróságon vizsgálat megindítását Eduardo Pazuello egészségügyi miniszterrel szemben az Amazonas állam székhelyén, Manausban kialakult egészségügyi válság miatt. Aras egy kormányzati dokumentumra hivatkozva azt állította, hogy a minisztérium már január 8-án tudott a lélegeztetőgépekhez szükséges oxigén hiányáról Manausban, de csak január 12-én intézkedett további készletek beszerzéséről.

A Datafolha intézet közvélemény-kutatási eredménye szerint

jelentősen lecsökkent Jair Bolsonaro támogatottsága alig több mint egy hónap alatt, főleg a koronavírus elleni tömeges oltás késése miatt, de a többség ennek ellenére nem akarja, hogy emiatt alkotmányosan felelősségre vonják és elmozdítsák őt hivatalából.

A koronavírusnak már 216 ezer halálos áldozata van a több mint 210 millió lakosú országban, ami a második legnagyobb halálozási szám a világon az Egyesült Államok után. A regisztrált fertőzöttek számát tekintve Brazília 8,8 millióval a harmadik az Egyesült Államok és India után. Hivatalosan hétfőn megkezdték a lakosság tömeges oltását, de oltóanyag hiánya miatt ez elakadt, ráadásul nagyon rossz időpontban, mert elkezdődött a járvány második hulláma, és Brazíliában is megjelent a vírus egy fertőzőbb változata. A lakosság egyre ingerültebb emiatt.

Rovatok