Index Vakbarát Hírportál

Újabb függetlenségi népszavazáson dolgozik a skót kormánypárt

2021. január 25., hétfő 06:17

Újabb függetlenségi népszavazásról szóló tervezetet terjesztett elő vasárnap a Skóciában kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP).

A dokumentum azt helyezi kilátásba, hogy Edinburgh újból kérni fogja a brit kormánytól: ruházza át a skót parlamentre a függetlenségi referendumról szóló törvény megalkotásának kizárólagos hatáskörét – jelentette az MTI londoni tudósítója. 

Ennek feltétele azonban az, hogy a májusi skóciai választások után ismét az SNP alakítson kormányt.

Nicola Sturgeon skót első miniszter a 2019 decemberében tartott nagy-britanniai parlamenti választás után fordult Londonhoz azzal a kéréssel, hogy a skót parlament dönthessen az újabb függetlenségi referendum kiírásáról. Ezt Boris Johnson brit miniszterelnök határozattan elutasította. Azzal érvelt, hogy a skót függetlenségről 2014-ben tartott népszavazás előtt 

Sturgeon és elődje, Alex Salmond személyesen tett ígéretet arra: a referendum eredményét egy generációig tiszteletben tartják.

Csakhogy az SNP jó eséllyel megnyeri a májusi skóciai választásokat, miközben a 2019-es nagy-britanniai parlamenti választáson is megerősítette pozícióját Londonban: a skóciai szavazatok 45 százalékával a londoni alsóházban a Skóciának járó 59 képviselői helyből 48-at szerzett meg, 13-mal emelve alsóházi frakciójának a létszámát.

Az SNP szerint ezért ha a májusi voksoláson győzelmet arat, 

a brit kormánynak nem lenne morális és demokratikus jogalapja arra, hogy a függetlenségi népszavazásra vonatkozó kérését ismét megtagadja.

Minden a Brexit hibája

A 2014-es népszavazáson a szavazók 55 százaléka voksolt az Egyesült Királyságban maradásra. Jóllehet, ekkor még a láthatáron sem volt a 2016-os  Brexit-referendum, melyen országos átlagban a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt.

Nicola Sturgeon a Brexit-népszavazás óta sokszor hangoztatta: Skócia nem engedheti meg, London „kirángassa" az Európai Unióból. De ha már a baj megtörtént, független országként rövid időn belül visszatérhetne oda.

A legutóbbi felmérések azt mutatják, hogy Skóciában többségben vannak a függetlenség hívei. A The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lap megbízásából az Egyesült Királyság mind a négy országában elvégzett közvélemény-kutatási sorozat szerint

a skótok 52 százaléka szavazna a függetlenségre egy újabb népszavazás esetén.

Ugyanez a felmérés kimutatta azt is, hogy Észak-Írországban a választók 51 százaléka szintén referendumot szeretne, és 42 százalékuk arra voksolna, hogy a tartomány egyesüljön az Ír Köztársasággal. 

A Brexit-referendumon az észak-írországi választók 55 százaléka utasította el az Egyesült Királyság kilépését az Európai Unióból.

Rovatok