Index Vakbarát Hírportál

Németh Zsoltot alelnökké választotta az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése

2021. január 25., hétfő 19:03

Az Országgyűlés külügyi bizottságának elnökét, Németh Zsoltot választotta egyik alelnökének a strasbourgi székhelyű Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése hétfőn − írja az MTI.

Németh Zsolt kiemelte, hogy megválasztása azért fontos Magyarország számára, mert hamarosan, május 21-től fél évre Magyarország veszi át az Európa Tanács miniszteri bizottságának elnökségi tisztségét. A közgyűlés magyar delegációjának vezetője elmondta,

mától egy éven keresztül fogja betölteni a közgyűlés monitoring bizottságának alelnöki tisztségét is.

Arról is tájékoztatott, hogy a közgyűlés a hét folyamán a nemzeti kisebbségekért felelős albizottság elnökévé választhatja Kovács Elvira vajdasági politikust. Németh Zsolt a parlamenti közgyűlés hétfői, nemzeti kisebbségeket érintő vitáival összefüggésben sajnálatosnak nevezte, hogy az Európai Bizottság elutasította a jogalkotási eljárás megindítását a nemzeti és nyelvi kisebbségek védelme érdekében benyújtott, Minority SafePack nevű európai polgári kezdeményezés ügyében.

Az Európai Unió nem vonhatja ki magát saját szerepének betöltése, valamint a kisebbségvédelmi szerepvállalás alól

− mondta Németh Zsolt, aki szerint az Európa Tanács és az Európai Unió közötti együttműködésnek jelentős szerepe lehet abban, hogy megoldás találjanak a „megrekedt helyzetre”. Arra, hogy az Európai Bizottság mintegy 1,2 millió ember, valamint az Európai Parlament akaratát vette semmibe.

A kárpátaljai magyarokat érintve a politikus kiemelte, hogy Ukrajna az emberi jogi egyezményekben foglalt alapvető kötelezettségeit is figyelmen kívül hagyja. Magyarország nem pusztán a nemezi kisebbségek nyelvhasználatának és az oktatáshoz fűződő jogainak biztosítását várja Ukrajnától, hanem azt is, hogy garantálja a kisebbségekhez tartozók megfélemlítésétől való mentességét is.

Nem tud a nemzetközi közösség segíteni Ukrajnán, ha a kisebbségi jogokat lábbal tiporja

− emelte ki Németh Zsolt.

Rovatok