Index Vakbarát Hírportál

A kötelező tesztelés miatt hosszú sorok alakultak ki a cseh-német határon

2021. január 25., hétfő 21:38

A cseh-német határ bajorországi szakaszán lévő közúti határátkelőknél hosszú kocsisorok alakultak ki, miután Németország vasárnaptól magas kockázatú területnek nyilvánította Csehországot, így a határátlépéshez negatív koronavírustesztet kell felmutatni.

A KOCSISOROK TÖBB HELYEN ELÉRTÉK A KÉT KILOMÉTERT IS, ÉS A VÁRAKOZÁS TÖBB ÓRÁT IS IGÉNYBE VEHET.

Az MTI beszámolója szerint a német kormány döntése alapján Bajorország kétnaponta kér új koronavírustesztet a területén dolgozó csehektől, míg Szászország heti két tesztben egyezett meg Csehországgal.

A bajor rendőrség szerint a határ német és kisebb számban cseh oldalán létrehozott mobil tesztelőállomások időnként nem bírták a terhelést, ezért az embereknek várakozniuk kellett. Akiknek pozitív lett a tesztjük, azokat már nem engedték a munkahelyükre, karanténba kellett vonulniuk. A szász rendőrség hétfő délután jelentette, hogy a határszakaszon megszigorították az ellenőrzéseket, de a tesztelések miatt hosszabb várakozások sehol sem alakultak ki.

Csehországban már több mint egy hete újra mérsékelten javul a járványhelyzet, ennek ellenére a kormány továbbra is a legmagasabb szinten tartja az óvintézkedéseket.

Hivatalosan akkor lehet változtatni az óvintézkedéseken, ha a helyzet hét napon át jobb, illetve három napon át rosszabb, mint az érvényes besorolás. A végső döntést azonban mindig a kormány mondja ki. A cseh parlament alsóháza csütörtökön február 14-ig ismét meghosszabbította a szükségállapotot.

Rovatok